Middelburg I - Souburg I, bekerwedstrijd, 2e ronde, vrijdag 17 februari 2017.

Even ter herinnering: de bekercompetitie wordt gespeeld door viertallen, waarvan het winnende team steeds doorgaat naar de volgende ronde. De eerste ronde was Middelburg vrij, maar nu moesten we in actie komen. Het was een thuiswedstrijd. Er werd geloot om de kleur, en het kwam zo uit dat we aan de even borden wit hadden. De uitslag was als volgt:

Middelburg I

Souburg I

1) M.J. Westerweele

C. Schoor

2) P. Koster

E. van Driel

3) M. Nellen

M. de Bock

4) R. Lauer

A. Jonkheer

Ik geloof dat Paul Koster deze keer als eerste klaar was. Hij maakte in 20 zetten remise tegen Eric van Driel. De opening was de Tarrasch-variant van het Frans. Eric offerde op een gegeven moment een stuk tegen twee pionnen, maar volgens de computer leidde dat tot een ongeveer gelijke stelling. De spelers zagen er kennelijk ook niet zoveel muziek meer in, want ze besloten tot remise door herhaling van zetten. (0.5 - 0.5)

Marcel Nellen won van Martin de Bock. Helaas raakte onze man zijn notatiebiljet kwijt, zodat ik over deze partij niet zoveel kan melden. Wel weet ik dat de opening onregelmatig was, en ook heb ik gezien dat Marcel op een gegeven moment twee stukken had tegen toren en pion. Helaas weet ik niet hoe het verder ging, maar in ieder geval wist Marcel dus het punt binnen te halen. (1.5 - 0.5)

Zelf moest ik tegen Alex Jonkheer, die voor deze gelegenheid was overgelopen naar de vijand, en die achter het bord plaatsnam met de tekst "Hup Souburg!". De opening was de Burn-variant van het Frans (1)e4 e6 2)d4 d5 3)Pc3 Pf6 4)Lg5 dxe4), maar dan in een iets andere zetvolgorde. Het begon dus vrij saai, maar na de opening kwam het al snel tot complicaties. Beide partijen probeerden op de koningsvleugel aan te vallen. De computer geeft aan dat beide spelers flinke fouten maakten, en de kansen wisselden dan ook behoorlijk. Zie diagram 1 voor de beslissende fout.

Diagram 1, R. Lauer - A. Jonkheer, stand na 32)Dxc6.

Volgens Houdini had zwart nu 32)...Dg6 moeten doen, waarna wit niet beter heeft dan 33)Dc8+ Tf8 34)Lxe6+ Pxe6 35)Dxe6+ Dxe6 36)Txe6 Tf2+ 37)Kxh3 Txb2, met ongeveer gelijke stelling. Wit heeft wel een pion meer, maar dat is niet voldoende voor de winst.

Alex ging echter in de fout met 32)...Pd5? Het paard komt in te staan, waardoor wit nog meer materiaal wint. Uiteindelijk kwam ik zelfs een stuk voor, waarna ik het uiteindelijk wel kon winnen. (2.5 - 1.5)

Maarten Westerweele ten slotte, maakte remise tegen Carl Schoor, maar helaas kon de notatie maar gedeeltelijk worden gereconstrueerd. De opening was in elk geval de ruilvariant van het Frans. De computer geeft aan dat zwart aanvankelijk beter stond, maar op de 22e zet vindt hij de stelling ongeveer gelijk. De rest ontbreekt helaas, maar ik heb wel gezien dat het uiteindelijk tot een toreneindspel kwam waarin beide partijen drie pionnen op dezelfde vleugel hadden. Daar zat geen muziek meer in, en de spelers kwamen dan ook remise overeen. Maarten zelf merkte nog op dat hij eerst heel goed stond, maar later slecht, zodat remise wel een correcte uitslag was.

Eindstand dus 3 - 1, en we zijn dan ook door naar de volgende ronde.