Middelburg naar halve finale Zeeuwse beker.

In de kwartfinale stonden wij tegenover Souburg I. Een thuiswedstrijd. De teamcaptain, Dick Wolters, had voor een “zo sterk mogelijke opstelling” gekozen. En niet ten onrechte, Middelburg won, 3-1. Alleen de teamleider zelf verloor.

De uitslag, door loting bepaald hadden wij aan bord 1 en 3 wit:

bord

Middelburg

Souburg

uitslag

Hamayoon Afzali

Max Toetenel

Johan de Wolf

Carl Schoor

Paul Koster

Albert Vermue

Dick Wolters

Jean-Pierre van Gemert

0 – 1

3 – 1

Paul Koster, wat zijn wij blij met zijn terugkeer, speelde een onberispelijke partij tegen Albert Vermue. In slechts 18 zetten legde hij de Souburgse aanvoerder om. Een voortreffelijk voorbeeld van “verder vooruitkijken” dan je tegenstander. Naspelen:  partij

Diagram: Paul Koster – Albert Vermue. Slotzetten: 17. Dxh7, Tg8 18. Dxg8+ 1-0

Zij zetten 17 en 18 noem ik de Bekerzetten van de dag!! Nog geen uur gespeeld, 1-0.

En minuten later had ook Afzali zijn tegenstander onder het gras. 2-0 en de verlenging was binnen.

Echter, schrijver dezes, de teamcaptain verloor na enige misrekening, waardoor een heel stuk verdween. Hij kom 2 zetten later opgeven, roemloos ten onder. Stand 2-1.

Het resultaat hing nu van Johan af, die wist dat Schoor nu MOEST winnen om gelijk te maken. Toen Schoor even overmoedig werd sloeg onze man genadeloos toe. Eenmaal 2 pionnen meer, leidde Johan zijn partij soeverein naar de winst. Aldus 3-1 eindstand.

Halve finales waarschijnlijk: Middelburg – Zierikzee en Goes – Denk en Zet.

Dick Wolters, februari 2015

Bekercompetitie, 2e ronde, Middelburg – SVWZV, 2e ronde, zaterdag 10 januari 2015.

De eerste ronde waren we vrij, dus we kwamen meteen in de kwartfinales. Gepeeld werd in een zaaltje van postduivenvereniging "De Snelvliegers" aan de Baljuw Velterslaan in Oostburg. Er werd geloot om de kleur, en het kwam zo uit dat we aan de oneven borden wit hadden. Het speeltempo was 1 uur knockout + 30 seconden extra per zet.

De uitslag was als volgt:

SVWZV

Middelburg

J. Damen

J. de Meester

M. Nellen

G. de Winter

D. Wolters

A. Oosters

P. Koster

Met ondergetekende aan bord 1 en Paul aan bord 4 was dit natuurlijk een tactische opstelling, maar teamleider Dick Wolters legde dat creatief uit. "Ja, Paul is een invaller, die vervangt Alex...". Zo kennen we Tricky Dicky weer.

Zelf was ik als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat. Na een Scandinavische opening raakte ik op een gegeven moment de draad kwijt. Mijn stukken raakten in de knoop, en op de 19e zet verloor ik op onnozele wijze een stuk. Om een uur of drie gaf ik maar op. (0 - 1)

Even na kwart over drie trok Paul Koster de stand echter weer recht. Net als mijn tegenstander speelde ook Paul Scandinavisch, en het stond een tijd lang ongeveer gelijk. Maar op een gegeven moment kwam onze man iets beter te staan als gevolg van de zwakke witte pion op c3, en op de 24e zet kwam hij met een kleine combinatie. Dit won niet alleen een pion, maar er werd ook meteen afgewikkeld naar een toreneindspel. Uiteindelijk kwam er een eindspel van toren en twee pionnen tegen toren en pion op het bord, wat gewonnen was voor Paul. Hij had alleen op het laatst niet veel tijd meer, maar omdat de stelling niet zo moeilijk was had hij uiteindelijk wel genoeg aan die 30 seconden per zet. Uiteindelijk gaf tegenstander Arjaan Oosters op omdat promotie van de zwarte g-pion niet meer was te voorkomen. (1 - 1)

De leukste partij kwam op naam van teamleider Dick Wolters. De opening was in zijn geval een soort Slavische ruilvariant, en het een stond een tijd lang ongeveer gelijk. Na de 30e zet kreeg Dick echter een sterke koningsaanval, die hij op fraaie wijze tot winst voerde.

Zie diagram 1.

Diagram 1, D. Wolters - G. de Winter, stand na 30)Tf6.

Nu moet zwart 30)...Kg7 doen volgens Houdini. Wit staat dan wel beter, maar nog niet gewonnen. Hij deed echter 30)...Tc1? en nu is het wel degelijk gewonnen voor wit. Dick maakte dat ook waar, want hij ging er als volgt doorheen: 31)hxg6 Txb1 (of 31)...fxg6 Lxg6 32)Lxg6 Lf1+ 33)Kh2 hxg6 34)Txg6+ Kf7 35)Dh5 en wint)  32)gxh7 (iets beter was gxf7) Kh8 33)g6 Txb2+? (het beste was nog 33)...fxg6) 34)Kg3 Le2 35)g7+ en opgegeven. (2 - 1)

Om kwart voor vier haalde ook Marcel Nellen het volle punt binnen. Na een Engelse opening stond het ongeveer gelijk, maar daarna kwam het tot tactische complicaties waarin beide spelers wel de nodige fouten maakten volgens Houdini. Daarna kwam er een dame-toren eindspel op het bord waar ook weer de nodige grappen inzaten, en waarin ook weer het een en ander misging. Zie voor het slot diagram 2.

Diagram 2, J. de Meester - M. Nellen, stand na 51)...Df6.

Nu had wit moeten kiezen voor 52)Dc3 volgens Houdini, met als mogelijk gevolg 52)...Dxc3 53)Txc3 Txh2 54)Tg3 en zwart heeft een toreneindspel met een pion meer, wat voorlopig nog niet uit is. In plaats daarvan deed witspeler De Meester echter 52)e5? en dat was niet goed, want er kwam 52)...Df5. Dreigt nu mat op zowel b1 als c2, en wit kan niet meer beide velden dekken. Daarom gaf hij maar op. (3 - 1)

We zijn dus door naar de halve finales, niet slecht.