Middelburg I - Scheldeschaak, 1e ronde, zaterdag 16 september 2017.

Dit was een thuiswedstrijd, en we hadden aan de even borden wit. De uitslag was als volgt:

Middelburg I

Scheldeschaak

1) M.J. Westerweele

J. Damen

2) P. Koster

R. Hotwani

3) M. Nellen

P. de Putter

4) R. Lauer

H. Valipoor

5) S. Steijn

H. Flikweert

6) W. van Sluijs

P. Leenhouts

7) D. Wolters

S. de Putter

8) A. Jonkheer

A. Paauwe

Alex Jonkheer was deze keer als eerste klaar; hij maakte remise tegen Adri Paauwe. De opening was een onregelmatig soort damegambiet met Lf4. Alex stond een tijd lang niet slecht, maar op een gegeven moment ging het de verkeerde kant op. Op de 26e zet verloor onze man een pion, waarna het wel een heel eind verloren was. Maar zwart speelde het vervolg niet zo goed, en hij liet op een gegeven moment dameruil toe. Het gelijke lopereindspel dat daarna overbleef, was uiteindelijk niet meer te winnen. Remise dus. (0.5 - 0.5)

Toen ik later nog eens keek, bleken Dick en Willem ook al klaar te zijn, de volgorde heb ik even gemist. Willem van Sluijs won van Piet Leenhouts. Na een Schotse opening kwam Willem al snel in het voordeel, en op de 16e zet won hij een pion. Van de weeromstuit blunderde zwart prompt een stuk weg, en enkele zetten later kwam Willem ook nog met een paardvork die een kwaliteit op zou leveren. Toen hield Leenhouts het voor gezien.

Dick Wolters had het ook niet zo moeilijk tegen Sven de Putter. De opening was een Franse doorschuiver, en het stond een tijd lang ongeveer gelijk. Toen begon wit echter te knoeien, en niet zo'n beetje ook. Op de 18e zet gaf hij een pion weg, en op de 22e zet blunderde hij zelfs een volle toren weg, doordat hij simpelweg vergat terug te slaan. Toen de witte koning ook nog in een matnet belandde gaf Sven maar op. (2.5 - 0.5)

Zelf moest ik tegen Hosein Valipoor. Daar had ik al eens eerder op een lullige manier van verloren, en ook deze keer ging het niet best. In een onregelmatige opening stond ik eerst niet slecht, maar ik begon al snel te knoeien. Op de 11e zet gaf ik een pion weg, en daarna ging het van kwaad tot erger. In het eindspel zag ik tenslotte helemaal niets meer. Op de 31e zet gaf ik een stuk weg, en enkele zetten later werd ik op simpele wijze matgezet. (2.5 - 1.5)

Marcel Nellen won van Peter de Putter. In een Engelse opening verloor Marcel een pion, maar hij kreeg daar wel compensatie voor in de vorm van een betere ontwikkeling. In het eindspel kwam onze man in het voordeel. Hij won niet alleen zijn pion terug, maar enkele zetten later kwam hij een pion voor bij solide stelling. Prompt blunderde de Putter ook nog een kwaliteit weg, waarna hij maar opgaf. (3.5 - 1.5)

Sjaak Steijn scoorde het beslissende punt tegen Henry Flikweert. De opening was een onregelmatige Siciliaan met Lb5 voor wit en een fianchetto voor zwart. Het stond een tijd lang ongeveer gelijk, maar op een gegeven moment kwam Sjaak in het voordeel. Op de 35e zet won Sjaak een pion, en kreeg hij bovendien een sterke vrijpion op d3. Enkele zetten later werd bovendien de witte toren ingesloten, waardoor wit een kwaliteit zou verliezen. Toen gaf Flikweert maar op. (4.5 - 1.5)

Teamleider Maarten Westerweele redde het echter niet tegen Jan Damen. De opening was Grünfeld-Indisch, en het stond een tijd lang ongeveer gelijk. Maar op een gegeven moment kwam Maarten in het nadeel, en op de 22e zet verloor hij een pion. Helaas kon ik de notatie maar gedeeltelijk reconstrueren, dus weet ik niet precies hoe het afliep, maar in ieder geval verloor onze man uiteindelijk. (4.5 - 2.5)

Paul Koster maakte remise tegen Rahul Hotwani. De opening was een onregelmatig soort Koningsgambiet. Paul won een pion, maar daartegenover stond dat hij niet meer kon rokeren. Toch kwam hij beter te staan. Niet goed was echter 18)Dxe5? waarna de stelling weer ongeveer gelijk was volgens Houdini. 20)Lf4? was ook niet goed, en daarna vindt de computer de stelling glad verloren voor wit. Zwart speelde echter ook niet zo best, en enkele zetten later was de stand weer ongeveer gelijk. Op de 25e zet kwam zwart met een onzinnig kwaliteitsoffer, waarna Paul dus weer in het voordeel was. Uiteindelijk offerde Paul de kwaliteit weer terug, maar het dame-eindspel met een pion meer was daarna niet meer te winnen.

Eindstand dus 5-3, een redelijk goed begin van de competitie dus.