Middelburg II - Goes II, zaterdag 17 september 2016.

De Goese schaakvereniging is verhuisd naar buurthuis "De Pit" in de buurt van het station. Met het Omnium als locatie was men niet meer zo blij, en dat had kennelijk vooral te maken met de geluidsoverlast. De nieuwe stek is wat bescheidener, maar je kunt er in elk geval niet verdwalen, wat in het Omnium nog wel eens gebeurde, en de speelzaal lijkt in ieder geval ruim genoeg voor normaal gebruik. Ook is er WiFi, net als in de vorige locatie.

We hadden overigens aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

Goes II

Middelburg II

1) H. Welten

2) M. Paul

A. van Tuijl

3) N. de Feijter

T. de Boer

4) D. de Feijter

J. Frijhoff

Zelf liet ik weer eens zien hoe het niet moet. Ik verloor in 23 zetten van Hans Welten. In de onregelmatige opening kwam ik overigens wel goed te staan, gewonnen zelfs volgens de computer. Zie diagram 1.

Diagram 1, R. Lauer - H. Welten, stand na 13)...Pd5?

Zwarts laatste zet was niet goed. Wit had nu winnend voordeel kunnen krijgen met 14)Pc4 Dg6 15)Pxd5 cxd5 16)Pb6. Doodsimpel in feite, maar ik zag het niet. Zoals het ging raakte ik de draad volledig kwijt, en uiteindelijk liet ik me op onnozele wijze mat zetten. (0 - 1)

Tjitte de Boer maakte remise tegen Niels de Feijter. De opening was in dit geval het Aangenomen Slavisch Damegambiet, en ook Tjitte miste een simpele winst. Het was zelfs nog eenvoudiger dan bij mij. Zie diagram 2.

Diagram 2, T. de Boer - N. de Feijter, stand na 10)Ld3.

Zwart deed nu 10)...0-0?? en dat was gans fout natuurlijk. Wit had nu simpel kunnen winnen met 11)e4, gevolgd door e5. Maar net als ik zag Tjitte het niet. Zoals het ging werd er uiteindelijk afgewikkeld naar een dame-paard eindspel met een pion meer voor onze man. Houdini ziet daar ook nog enkele winstkansen in, maar het eindspel was nog lastig, en Tjitte had waarschijnlijk niet veel tijd meer. Het werd uiteindelijk remise. (0.5 - 1.5)

Arjan van Tuijl maakte eveneens remise tegen Mark Paul. In een Schotse opening verloor Arjan op de 13e zet een pion, waarna ook de dames werden afgeruild. Na verdere afruil kwam er uiteindelijk een paard-loper eindspel op het bord, nog steeds met een pion minder voor Arjan. In dit eindspel wist onze man een fort te bouwen, waar wit niet meer door kon komen. Remise dus. (1 - 2)

Jeroen Frijhoff verloor volkomen onnodig van David de Feijter. In de opening (ruilvariant van het Geweigerd Damegambiet, in een tamelijk onregelmatige versie) kwam Jeroen al snel beter te staan, en op de 18e zet won hij een pion. In het eindspel kreeg hij ook nog twee verbonden vrijpionnen, waarna het natuurlijk huizenhoog gewonnen was. Helaas kon ik het slot van de notatie niet ontcijferen, maar ik heb wel gezien dat Jeroen op een gegeven moment een stuk weggaf, en uiteindelijk ging de partij dus toch nog voor hem verloren.

Eindstand dus 1 - 3, niet echt een goed begin van het nieuwe seizoen. We kunnen in feite natuurlijk veel beter.