Middelburg A - HWP A, vrijdag 23 september 2016.

Dit was een thuiswedstrijd. Het speeltempo was 1 uur knockout plus 30 sec./zet en we hadden aan de even borden wit. De uitslag was als volgt:

HWP A

1) S. Steijn

M. v.d. Zalm

2) M. Nellen

G. van Rij

3) M.J. Westerweele

A. Galle

4) A. den Hamer

3.5

Zelf mocht ik deze keer invallen in Middelburg A, en ik was als eerste klaar. Tegen kwart voor elf kwam ik remise overeen met tegenstander Adri den Hamer. De opening was in dit geval een onregelmatig soort Philidor-verdediging, en het evenwicht leek niet echt verbroken te worden. Toen we allebei nog maar een minuut of vijf hadden, bood Adri remise aan. Ik vond wel dat ik in de slotstelling iets beter stond (dat vindt de computer dus ook), maar ik zag geen duidelijke winst, en snelschaken is nou niet mijn specialiteit, dus heb ik het aanbod maar aangenomen. (0.5 - 0.5)

Nog geen tien minuten daarna waren de borden 1 en 3 ook al klaar, beiden helaas met een nul als resultaat. Sjaak Steijn was de eerste die verloor meen ik. De opening was in dit geval het Koningsindisch en tegenstander Marnix v.d. Zalm speelde het Vierpionnenspel (met 5)f4), en Sjaak kwam al vrij snel in het nadeel. Op de 20e zet moest hij al een kwaliteit geven (Houdini geeft aan dat de alternatieven nog veel slechter waren). Zie diagram 1 voor het slot.

Diagram 1, M.v.d. Zalm - S. Steijn, stand na 27)b3.

Het beste was nu nog 27)...f5 geweest volgens de computer, al is het ook dan verloren voor zwart. Sjaak deed echter 27)...c4, en na 28)La3 gaf hij maar op. Houdini geeft nog 28)...Lxg4 29)hxg4 Txa8 30)Lxd6 Pxd6 31)Te6, en het is huizenhoog gewonnen voor wit. (0.5 - 1.5)

Maarten Westerweele verloor van André Galle. De witspeler koos voor een Bird-opening (1)f4), en Maarten ving dit in eerste instantie goed op. De computer geeft aan dat het een tijd lang ongeveer gelijk stond, maar na de minder goede zet 17)...gxf5 kwam Maarten in het nadeel. Na de 21e zet vindt Houdini de stelling zelfs al verloren voor zwart. Zie diagram 2 voor het slot.

Diagram 2, A. Galle - M.J. Westerweele, stand na 28)...Pc6.

Er volgde nog 29)f6 Pd8 30)fxg7+ (iets mooier was 30)Th3 h5 31)Txh5+ Pxh5 32)Dh7 mat) 30)...Lxg7 31)Dh5, opgegeven. (0.5 - 2.5)

Zo'n tien minuten later verloor ook Marcel Nellen. De opening was in dit geval de ruilvariant van het Geweigerd Damegambiet, en volgens de computer waren de eerste 14 zetten theorie. Dat zal dan wel. Marcel stond een tijdlang niet slecht, maar na de 20e zet ging zijn stelling duidelijk achteruit. Heel erg fout was 24)hxg3?? waarna het al verloren is volgens Houdini. Wit had met de f-pion terug moeten slaan in plaats van met de h-pion. Nu kwam Marcel via de h-lijn in grote moeilijkheden. Tegenstander Gert van Rij miste overigens een winnende combinatie. Zie diagram 3.

Diagram 3, M. Nellen - G. van Rij, stand na 25)g4.

Van Rij miste hier een snelle winst door middel van 25)...La6!!. Wit mag het stuk niet nemen, wegens mat in 7 volgens Houdini (26)Dxa6 Pxg4 27)Te1 Tf5 28)Tc2 Dh2+ 29)Kf1 Dh1+ 30)Ke2 Txf2 31)Kd1 Pxe3+ 32)Kc1 Dxe1 mat). Dat de witspeler dit niet zag had vast ook wel iets met het snelle speeltempo te maken. Van Rij won echter wel een pion, en wist in het eindspel uiteindelijk toch het punt binnen te halen.

Eindstand dus 0.5 - 3.5, en het bleek dus dat ik met mijn halve puntje nog de eer had gered. Niet zo best, maar HWP is wel sterk natuurlijk.