Home
Informatie, bestuur
Nieuws
Jeugdschaak
Wedstrijden teams
Interne competitie
De analyse van Kees
Reageren op analyse
partijmoment/analyse
Toernooien
Partijen
Foto's
Agenda
Contact
Archief
Eindstand I.C. 18-19
EindstandJeugd 18-19
Eindstand I.C. 17-18
EindstandJeugd17-18
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Beker
Eindstand comp 16-17
Jeugdcomp. 16-17
De analyse van Kees
nieuwsarchief
Eindstand comp 15-16
Middelburg 2 15-16
Eindstand comp 14-15
partijmomenten 14-15
Jeugdcomp. 15-16
Jeugdcomp. 14-15
Eindstand comp 13-14
Toernooien
Middelburg 1
Middelburg B
Bekerteam
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Middelburg C


 

 

Eindstand 2013-2014

 

r91e klasRat.gem.MpBp
1.Goes A19651522
2.Souburg A19281222½
3.Middelburg A1807817
4.Zierikzee A1735816½
5.Landau Axel A1771815
6.HWP Sas van Gent A1895616
7.De Zwarte Dame A1814614
8.Denk en Zet A1759512½
9.Goes B16644
10.Vrij   

 

Individuele scores

 

 Middelburg A Rat.123456789NW%BrdklTPR
1.Sven Stange2109½1--½--0½55011z1940
2.Johan de Wolf2042------½-12751,5 2121
3.Michael Wise184710½-010--6421,74w1844
4.Maarten Westerweele1832111-½0½0084502,66z1817
5.Dick Wolters1624-----0-1-215032w1732
6.Marcel Nellen1564-01-1011074573,93w1728
7.Ronald Lauer17751--------1110041z1872
8.Alex Jonkheer1497--½------1½5041z1319

 

 

 

 

Middelburg A - DZD A   14-2-2014

 

De wedstrijd werd gespeeld in onze nieuwe speellocatie op het Bastion. Het voordeel van deze locatie is dat hij behoorlijk lastig te vinden is , maar als we dan niet de klokken aanzetten gaat ook dit laatste voordeel verloren. Een nadeel is de ietwat beperkte ruimte die we tot onze beschikking hebben. Niet alleen qua parkeerplekken rond de locatie maar ook qua speelruimte in de locatie zelf. Tijdens teamwedstrijden wordt dit 'op z'n Souburgs' schaken genoemd, omdat je in Souburg ook redelijk dicht op elkaar zit. Maar ik denk dat we blij mogen zijn als we zo'n ruime speelruimte als Souburg zouden hebben. Gelukkig is de beheerder ook nog bezig om de beschikbare tafels kleiner en wankeler te maken, waardoor de locatie nog meer haar eigen unieke eigenschappen heeft.

 

Maar goed, de wedstrijd zelf:

Deze wedstrijd begon op het scherpst van de snede met wat psychologische oorlogsvoering vooraf. Met opmerkingen als 'vorig jaar had ik eenvoudig van jou gewonnen toch' en 'heb je nou al een baan gevonden?' werd geprobeerd om de tegenstander uit zijn concentratie te halen. Hiermee behaalden we helaas toch niet het gewenste resultaat.

 

Op bord 1 kreeg ik een wat ongebruikelijkere openingsvariant tegen me die ik nog niet eerder in een serieuze partij heb moeten bestrijden. Echter betekende dit niet dat het een slechte variant is, maar meer dat ik simpelweg niet genoeg partijen speel. Ik koos voor een wat kalme reactie en zette vervolgens mijn stukken op de verkeerde plekken. Dit is trouwens wel een erg leerzame ervaring, omdat je iedere keer 1 of 2 zetten later meteen ziet waarom je zetten onzin waren. Gelukkig speelde mijn tegenstander Bliek (1954) het niet nauwkeurig waardoor ik zelfs tijdelijk een pion kon winnen en dameruil kon afdwingen.

Hierdoor kwamen we in een dubbel toren + paard eindspel terecht met gelijke pionnen. In dit eindspel was mijn koning net iets te onveilig om nog een tijdje risicoloos door te spelen en dus besloten we om de punten te delen.

 

Op bord 3 had Maarten de andere zwarte partij. Hij had met Peter van der Borgt (1826) een gevaarlijke tegenstander. De witspeler koos om onduidelijke redenen voor de afruilvariant van het frans waardoor er nooit leven in de stelling kwam en Maarten eenvoudig remise kon maken.

 

Op bord 4 was Marcel ondertussen bezig om ons eerste matchpunt veilig te stellen. Zijn openingen beginnen er steeds beter uit te zien en nu wist hij de stelling na de opening eenvoudig te winnen.

 

Op bord 2 was Michael dus nog over, die tegen Willy Meulblok (1868) de overwinning binnen moest halen. Michael speelde een zijvariant om het Wolgagambiet te vermijden en kreeg een op het oog redelijke stelling. Toen de dames geruild werden sloeg dit om in een stelling waarin zwart beter stond. Wit moest alle zeilen bijzetten om de zwarte activiteit in toom te houden. Door een mooi kwaliteitsoffer van Meulblok werd dit een onmogelijke opgave. Het zwarte loperpaar gecombineerd met een gevaarlijke vrijpion was simpelweg te sterk. Michael kan zich troosten met de gedachte dat Meulblok het wel erg sterk speelde, en ik denk dat de fout al vroeger in de partij zat bij het inschatten van de stelling na de dame ruil. Hoewel beide spelers deze stelling inschatten als beter voor wit, maar omdat ik het verslag schrijf, is het alleen van belang wat ik van de stelling vond :)

 

Eindstand dus 2-2 en weer een matchpunt verloren, maar door onze recente overwinning in Delft kunnen we nu weer zeggen dat de avond competitie niet zo belangrijk is. We pakken liever punten in de KNSB.

 

 

 

HWP A - Middelburg A   13-12-2013

 

Middelburg te sterk voor HWP.

 

Het voordeel van de Zeeuwse avondcompetitie is dat we nu weer met zulke titels verslagen kunnen beginnen. Met het afzien in de 3e klasse van de KNSB is het ook wel genieten om af en toe een wedstrijdje te winnen.  Tegen HWP had ons team een goede dag.  Michael speelde op bord 1 tegen 1e klasse KNSB speler Hans Groffen, maar was hier niet van onder de indruk. Michael speelde een goede partij en kwam 2 pionnen voor in een Paard+Toren eindspel.  Helaas ontbrak toen even de concentratie en kon Hans nog ontsnappen naar remise.

Maarten won simpel op bord 2, hij kreeg na 7 zetten een pion cadeau, later volgde nog een pion en een kwaliteit.  Meer dan genoeg materiaal om rustig de partij mee te winnen.

Marcel op bord 3 kreeg een stukoffer te verwerken, zijn tegenstander ruilde het stuk voor 2 pionnen en een aanval. Dit kan op zich natuurlijk een goede ruil zijn, maar in dit geval kwam er van de aanval niks terecht. Marcel kon zelf wel een aanval beginnen, hij won vervolgens een kwaliteit en later de partij.

Alex was onze invaller op bord 4. Hij ging door zijn vlag maar wist toch remise te maken. Niet veel schakers kunnen hem dit nadoen, maar Alex wist zijn tegenstander te overtuigen om zijn remise aanbod te accepteren terwijl zijn vlag al gevallen was. Wat beide spelers overigens niet opgemerkt hadden.

Al met al dus een redelijk eenvoudige 3-1 overwinning tegen een team dat soms erg sterk voor de dag kan komen, maar ons deze keer duidelijk spaarde.

 

 

Middelburg A - Zierikzee    8-11-2013

 

Een Zwarte vrijdag.

 

Middelburg heeft de laatste jaren steeds meer moeite om van Zierikzee te winnen, met als voorlopig dieptepunt het verlies in de beker vorig jaar.  We waren dus gewaarschuwd.

Vorig seizoen tijdens de bekerwedstrijd had ik me toch wel geërgerd aan de rumoerige speellocatie in Zierikzee, dan hadden wij het in Middelburg toch een stuk beter geregeld.

Maar ja, nu waren we ineens verhuisd en mochten we naast de bar schaken, wat in het begin toch wel voor wat afleiding zorgde.  Gelukkig waren onze tegenstanders wel wat gewend en werd hier verder niet over geklaagd.

 

De wedstrijd zelf was door het snelle speeltempo lastig te volgen. Ik mocht het op bord 1 net als in de bekerfinale weer tegen Kedem opnemen. 2 keer in 1 jaar van dezelfde tegenstander verliezen leek me maar niks, dus ik speelde mijn vertrouwde Russisch. Kedem speelde de 5.Pc3 variant, hiertegen had ik in het afgelopen HZ toernooien wat problemen, maar die waren inmiddels opgelost en ik kreeg al snel een makkelijk te spelen stelling zonder problemen.

 

Michael speelde op bord 2 tegen Bas van de Graaf, de partij zelf heb ik niet goed kunnen volgen, ik kon alleen maar wat aflezen van de manier waarop Michael zijn zetten uitvoerde.

Hieruit maakte ik op dat hij fantastisch speelde en zeker zou gaan winnen.

 

Maarten speelde op bord 3 tegen Martin Krijger een altijd gevaarlijke tegenstander. Maarten speelde zijn normale Franse opening en leek hier deze keer mee weg te komen. Er was geen sprake van een wit initiatief op de koningsvleugel en zwart kon het op de damevleugel gaan proberen.

 

Marcel tenslotte begon rustig aan zijn partij tegen Sjaak Spiegels. Marcel weet zijn teamgenoten regelmatig te verbazen door zijn zetten in de opening, maar had deze keer zijn zaakjes goed op orde en speelde in het begin een sjabloonpartij.

 

Later kwam echter toch de gebruikelijke chaos op het bord en moest Marcel helaas opgeven.

 

Michael was ondertussen ook de draad kwijtgeraakt. Zijn geliefde Torre verdediging gaf toch niet het gewenste resultaat, 2 maal offerde hij een kwaliteit, maar uiteindelijk waren de torens toch gewoon sterker dan de witte stukken.

 

Ook bij Maarten zag het er even niet goed uit, maar gelukkig nam Martin te veel risico's om te proberen te winnen en zo kon Maarten uiteindelijk toch het punt binnenhalen.

 

Zelf had ik op het eerste bord ook wat risico's genomen door een wat ingewikkelde variant in te gaan, maar gelukkig zaten er geen fouten in de berekening. Kedem wist ook iedere keer de beste zet te vinden en zo eindigden we in een dubbel toren eindspel waarbij zwart net iets actievere torens en een betere pionnenstructuur had. Met goed spel natuurlijk remise, maar zwart kon het zonder risico verder spelen.

Na wat onnauwkeurigheden van wit kreeg zwart 2 torens op de 2e rij terwijl wit er maar 1 op de zevende rij had.  Hierdoor kwam de witte koning in de problemen, terwijl de zwarte koning volledig veilig stond.  Na een paar zetherhalingen om wat tijd te winnen, wist ik nog een pion bij de aanval te betrekken en met de 2 torens + pion een matnet te creëren. 

 

En zo eindigden we de avond met 4 overwinningen voor zwart en een 2-2 eindstand.

 

Sven Stange

 

 

Denk en Zet  - Middelburg A  

 

 

Op vrijdag  27-09-2013 begonnen wij om 18:30 de lange reis naar Scherpenisse, om de een of andere reden is het plaatselijke team in de Zeeuwse avond competitie terecht gekomen,  toen wij om 20:00 nog aan het reizen waren vroeg ik me wel af of er geen andere bond was waar deze schaakclub dichter bij was. 

Maar natuurlijk hadden we wel wat vertraging onderweg,  men had besloten om de A58 dicht te gooien om de weg te verbeteren, onhandig voor ons nu, maar nadat ik zondag weer over de Belgse wegen getoerd heb, ben ik toch blij dat we in Nederland wel eens wat aan de weg doen.   

 

Uiteindelijk kwamen we 20-25 minuten te laat binnen en meteen werd duidelijk dat we niet mochten klagen dat clubs als Denk en Zet bij onze bond horen ( of wij bij hun bond) .  We werden hartelijk ontvangen met een kopje koffie en de klokken waren nog niet aangezet.

 

Door een wel,niet,wel,niet, zieke 4e bord speler hadden we Ronald Lauer gevraagd om als invaller voor ons een punt binnen te halen.

Ronald deed hier hard zijn best voor, maar moest uiteindelijk toch remise accepteren door zetherhaling. Ronald's tegenstander wilde echter niet van remise weten en was nog succesvol ook, hij werd mat gezet.

 

Onze teamcaptain had zichzelf op bord 3 gezet, hij mocht daar het Frans bestrijden, een opening waar hij zelf een expert in is. Dit liet hij ook zien door wisselend gewonnen en verloren en gelijk te staan. Eigenlijk had ik geen idee wat er precies aan de hand was op dat bord, maar wel valt me op dat Maarten dan meestal op zijn best is. In een partij met wisselende kansen is hij meestal degene die het uiteindelijk toch afmaakt. Dit was deze keer ook het geval, een dolle toren werd omzeild en de partij beslist. 

 

Michael mocht het een keertje op bord 2 proberen en hij reageerde agressief op wits slappe openingsopzet.  Na het iets te optimistische  b5 leek het even of hij in de problemen kwam, maar hij wist iedere keer de juiste zet te vinden. Uiteindelijk liet wit de zwarte dame op f2 slaan, waarna de witte koning ernstig in de problemen kwam en niet veel later mat stond.

 

Ik zelf mocht het op bord 1 tegen Dig de Graaf proberen. Dig week met zwart al snel af van de enige variant die ik wel ken in het KoningsIndisch, waardoor ik het ineens allemaal zelf moest verzinnen. Helaas ging dit niet zo geweldig en haalde ik totaal geen voordeel uit de opening. Vlak na de opening ging zwart echter de fout in door de witte dame op h6 toe te laten. Met een directe koningsaanval had wit groot voordeel kunnen behalen, ik ging voor de iets meer positionele en solide optie, dit ging echter allemaal net goed voor zwart, waardoor ik in een beter eindspel terecht kwam. In deze fase begon de klok ook een rol te spelen ( wat  een  .... tempo is het ook) en begon ik iets te veel te forceren. Zwart miste 1 kans op winnend voordeel, waarna de stelling snel doodbloedde. 

 

En zo eindigde de wedstrijd in een 3,5 - 0,5 overwinning voor Middelburg. Een goede start voor ons team en hopelijk kunnen we de avondcompetitie iets spannender maken dan vorig jaar.

Voorlopig staan we een halfje voor op top favoriet Goes.  ( ja als je het maar vaak genoeg hoort ga je het vanzelf geloven)

     

Sven Stange

 

SV Middelburg