Home
Informatie, bestuur
Nieuws
Jeugdschaak
Wedstrijden teams
Interne competitie
De analyse van Kees
Reageren op analyse
partijmoment/analyse
Toernooien
Partijen
Foto's
Agenda
Contact
Archief
Eindstand I.C. 18-19
EindstandJeugd 18-19
Eindstand I.C. 17-18
EindstandJeugd17-18
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Beker
Eindstand comp 16-17
Jeugdcomp. 16-17
De analyse van Kees
nieuwsarchief
Eindstand comp 15-16
Middelburg 2 15-16
Eindstand comp 14-15
partijmomenten 14-15
Jeugdcomp. 15-16
Jeugdcomp. 14-15
Eindstand comp 13-14
Toernooien
Middelburg 1
Middelburg B
Bekerteam
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Middelburg C


 

 

Middelburg B - Denk en Zet A, vrijdag 12 mei 2017.

 

 

Vanwege onze hoge klassering moesten we een promotie-degradatiewedstrijd spelen tegen DEZ. Het was een uitwedstrijd, en er werd gespeeld op de bekende schaakzolder boven het voormalige gemeentehuis in Scherpenisse, waar DEZ al vele jaren zit.

We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

DEZ A

-

Middelburg B

 

 

 

1) S. Koedoot

-

A. Kögeler

0.5

-

0.5

2) O. v.d. Sloot

-

R. Lauer

1

-

0

3) P. v.d. Breevaart

-

A. Jonkheer

1

-

0

4) R. v.d. Breevaart

-

W. van Sluijs

0.5

-

0.5

 

 

 

3

-

1

        

 

Zelf was ik als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat, want ik verloor van Olaf van der Sloot. Ik speelde het Boedapester Gambiet, maar dit werd door de witspeler goed opgevangen, en ik kwam in de problemen. Olaf speelde het vervolg echter wat minder goed, waardoor de stelling tegen de 20e zet weer bijna gelijk was. Toen overzag ik echter een simpel, maar sterk paardoffer dat me een pion kostte, en daarna zag ik helemaal niets meer. Ik gaf eerst een stuk weg, en daarna ook nog een toren. Einde verhaal. (0 - 1)

Aart Kögeler maakte remise tegen Sebastiaan Koedoot. Aart speelde met wit het Damegambiet, en zwart koos voor Albin's Tegengambiet. Aart kwam goed te staan, en op de 14e zet won hij een pion met behoud van aanvalskansen. Op een gegeven moment kwam onze man zelfs gewonnen te staan, maar de computer geeft aan dat hij een aantal keren een betere zet miste. Op de 34e zet gaf Aart zijn pluspion weer weg, waarna er een materieel gelijkstaand dubbeltoreneindspel overbleef. Daar zat geen muziek meer in, en de spelers kwamen dus remise overeen. (0.5 - 1.5)

Waarnemend teamleider Alex Jonkheer verloor van Peter v.d. Breevaart. Helaas kon ik zijn partij maar gedeeltelijk reconstrueren, maar duidelijk is wel dat Alex eerst wel goed kwam te staan na een onregelmatige opening. Later ging het echter mis. Op een gegeven moment zag ik dat onze man een kwaliteit achter stond, maar later offerde de zwartspeler die kwaliteit weer terug in ruil voor twee verbonden vrijpionnen. Het doorduwen van die pionnen werd onze man uiteindelijk fataal. (0.5 - 2.5)

Direct daarna kwam Willem van Sluijs remise overeen met zijn tegenstander, aangezien er voor beide spelers nu niets meer op het spel stond. De opening van deze partij was Siciliaans met c3 waarbij al snel de dames werden geruild, en zwart niet meer kon rokeren. Willem wist tot in het eindspel de zaak ongeveer gelijk te houden. Ook in het paard-loper eindspel werd het evenwicht uiteindelijk niet definitief verbroken. Remise dus.

Eindstand dus 1 - 3, en het mag duidelijk zijn dat we dus NIET zijn gepromoveerd. Volgend jaar dus weer gewoon verder in de tweede klasse.

 

Ronald Lauer.

 

 

  

Middelburg B - De vesting A, 9e ronde, maandag 3 april 2017.

 

 

Dit was een uitwedstrijd. Gespeeld werd in de Praktijkschool aan de Frederik Hendriklaan in Hulst. We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

De Vesting A

-

Middelburg B

 

 

 

1) I. Lagendijk

-

A. Kögeler

0

-

1

2) R. Hotwani

-

R. Lauer

0

-

1

3) J. van Bellen

-

D. Wolters

1

-

0

4) NOG

-

A. Jonkheer

0

-

1

 

 

 

1

-

3

        

 

We begonnen met een 1 - 0 voorsprong omdat de 4e bordspeler van Hulst niet kwam. Die moest namelijk bloed geven die avond, en ook nog wat andere dingen doen, dus die kwam uiteindelijk niet opdagen. Jammer voor Alex, want die had nu geen partij.

Dick Wolters was deze keer als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat, want hij verloor van Jos van Bellen, overigens volkomen onnodig. De opening van deze partij was de ruilvariant van het Geweigerd Damegambiet, en de stand bleef de hele tijd ongeveer in evenwicht, totdat Dick op de 27e zet opeens zijn dame weggaf. (1 - 1)

Aart Kögeler bracht ons weer op voorsprong, want hij won van Ivo Lagendijk. Aart kreeg een Wolgagambiet voorgeschoteld, soms ook wel Benkögambiet genoemd. Aart ving dit kalmpjes op en kwam goed te staan, maar op een gegeven moment begon hij te knoeien. Zwart speelde het vervolg echter niet optimaal, waardoor Aart zich kon herstellen. Na de 25e zet stond hij weer goed. Toch kreeg hij pas definitief de overhand in het toren-lopereindspel. Toen Lagendijk uiteindelijk op de 45e zet door zijn vlag ging stond hij vrijwel verloren. (2 - 1)

Zelf won ik van Rahul Hotwani. De opening van deze partij was Siciliaans met c3, en op een gegeven moment wist de witspeler het intitiatief te grijpen, waardoor ik duidelijk minder kwam te staan. Maar uiteindelijk wist ik me los te werken, en in het toren-lopereindspel ging Hotwani in de fout, waardoor ik een pion won. Uiteindelijk werden de lopers geruild, en het toreneindspel met een pion meer bleek uiteindelijk gewonnen te zijn.

Eindstand dus 3 - 1, en dit was de laatste ronde. Het blijkt dat we als tweede zijn geëindigd in de tweede klasse, onder Goes C.

 

Ronald Lauer.

   

 

 

Middelburg B - Terneuzen A, 8e ronde, vrijdag 17 maart 2017.

 

 

Dit was een thuiswedstrijd. We hadden aan de even borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

Terneuzen A

 

 

 

1) A. Kögeler

-

J. Dekker

1

-

0

2) R. Lauer

-

M. Dobbelaar

0.5

-

0.5

3) J. Kerssemakers

-

C. Freeke

0.5

-

0.5

4) A. Jonkheer

-

N. de Putter

0

-

1

 

 

 

2

-

2

        

 

Ik meen dat teamleider Joost Kerssemakers als eerste klaar was; hij maakte remise tegen Cees Freeke. Joost speelde weer eens de Caro-Kann, en wit koos voor de Panov-aanval. De computer geeft aan dat beide partijen overzagen dat 16)d5 heel sterk was geweest voor wit. Rond de 20e zet was de stelling ongeveer gelijk, en er gebeurde daarna ook niet zo veel meer. Op de 32e zet werd de partij remise gegeven.

Aart Kögeler won van Jaap Dekker. Aart wilde Frans spelen, maar de witspeler maakte er een soort Siciliaans vleugelgambiet van. Op de 12e zet kwam Dekker zelfs met een paardoffer op f7, maar dat wordt door Houdini afgekeurd. De computer geeft aan dat onze man het op bepaalde momenten beter had kunnen doen, maar desalniettemin wist hij wel te bewijzen dat het witte spel niet deugde. Zie diagram 1.

 

 

 

Diagram 1, J. Dekker - A. Kögeler, stand na 17)Dxg6.

 

Het ziet er op het eerste gezicht nog steeds gevaarlijk uit voor zwart, maar Aart kwam simpelweg met 17)...Pxe5! 18)dxe5 Dxe5+ 19)Kf1 De4. Wit staat nu vrijwel zonder compensatie twee pionnen achter, en staat feitelijk glad verloren. Aan het slot ontbreken nog een paar zetten, maar die doen er ook niet zoveel meer toe. (1.5 - 0.5)

Zelf liet ik het helaas liggen tegen Martijn Dobbelaar. Na een soort Oud-Indische opening kwam ik met wit eerst ietsje minder te staan, maar zwart maakte op een gegeven moment enkele flinke fouten, en na de 20e zet was het gewonnen voor mij. Daarna was het echter mijn beurt om te gaan knoeien, en dat kostte uiteindelijk een stuk tegen een pion. Op de 30e zet stond ik vrijwel verloren. Na de foutzet 30)...Dxa1 kwam ik echter nog weg met remise door eeuwig schaak. (2 - 1)

Alex Jonkheer tenslotte...werd gemept door een klein meisje. Na een onregelmatige opening stond het lange tijd ongeveer gelijk, en pas in het paard-loper eindspel kwam de jonge Nina de Putter in het voordeel. Helaas kon ik het slot niet meer reconstrueren, maar het liep uiteindelijk verkeerd af voor onze man. (2 - 2)

Met Terneuzen A hebben wij vaak moeite, dus dit gelijkspel is in feite niet slecht. We staan nog steeds op de tweede plaats, achter Goes C.

Ronald Lauer.

 

 

Middelburg B - Goes C, 7e ronde, vrijdag 24 februari 2017.

 

Dit was een uitwedstrijd, gespeeld werd in het bowlingcentrum in Goes, in de Zeelandhallen. Het was alleen lastig te vinden. Joost wist ongeveer waar we moesten zijn, maar niet exact, dus in eerste instantie konden we het niet vinden. Toen heb ik met de smartphone van Alex ("Ik wist niet eens dat ik mobiel Internet had") de locatie van buurthuis De Pit opgezocht, waar Goes eerst zat. Dat is niet zo heel ver van de Zeelandhallen vandaan, dus dacht ik dat we daar moesten zijn.

Met de smartphone navigeerden we ernaartoe, maar daar aangekomen bleek dat er niet geschaakt werd. Er werd wel op tamelijk uitbundige wijze carnaval gevierd. Dat kan ook wel leuk zijn, maar daar waren we niet voor gekomen. De barman maakte ons echter duidelijk, dat we wel degelijk bij de Zeelandhallen moesten zijn, dus gingen we weer terug.

Maar toen we terug probeerden te rijden, probeerde die pokkesmartphone ons steeds door een afgesloten hek te sturen, wat natuurlijk niet ging. Tenslotte werd dan maar de weg gevraagd aan een voorbijganger. Weer terug bij de Zeelandhallen bleek dat dat bowlingcentrum een beetje verstopt zat aan de achterkant van het gebouw, en dat zie je dus niet als je aan komt rijden. "Het was weer een typische schakersrit", zei Alex. "Dat heeft een voetbalteam nou nooit".

Uiteindelijk waren we wel 20 minuten te laat, maar gelukkig was Goes zo vriendelijk geweest om op ons te wachten. Het bleek overigens dat ze uit De Pit weg hadden gemoeten omdat ze niet genoeg dronken. Tja, schakers hè. Dat zijn van die droge, ongezellige figuren. En geld uitgeven, ho maar.

Goed, nu even iets over de wedstrijd. We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Goes C

-

Middelburg B

 

 

 

1) M. Paul

-

A. Kögeler

0.5

-

0.5

2) N. de Feijter

-

R. Lauer

0

-

1

3) D. de Feijter

-

J. Kerssemakers

1

-

0

4) E. de Jong

-

A. Jonkheer

0

-

1

 

 

 

1.5

-

2.5

        

 

Aart Kögeler was deze keer als eerste klaar; hij maakte remise tegen Mark Paul. Zwart speelde een Boedapester Gambiet (1)d4 Pf6 2)c4 e5 3)dxe5), en koos voor de Fajarowicz-variant (3)...Pe4 ipv Pg4). Deze variant geldt als dubieus, en zou volgens de boekjes tot beter spel voor wit moeten leiden. In deze partij echter, was de stelling na zo'n 10 a 15 zetten ongeveer gelijk, en er gebeurde verder niet zo gek veel. Na 20 zetten werd de vrede getekend. (0.5 - 0.5)

Alex Jonkheer won vervolgens van Eliza de Jong. De opening was de ruilvariant van het Frans, nogal saai dus. Daarna stond het lange tijd ongeveer gelijk, en het evenwicht werd feitelijk pas verbroken in het paard-lopereindspel. Alex manoeuvreerde wat handiger dan de witspeelster, en het zwarte paard bleek uiteindelijk sterker dan de witte loper. Op de 46e zet won onze man een pion, en drie zetten later nog één. Toen had wit het feitelijk wel op mogen geven, maar in plaats daarvan speelde ze nog zo'n 30 zetten door. Wel iets te lang dus. (1.5 - 0.5)

Joost Kerssemakers verloor op een ongelukkige manier van David de Feijter. Joost koos voor het Damegambiet, en zwart maakte er een Albin's Tegengambiet van (1)d4 d5 2)c4 e5). Het stond een tijd lang ongeveer gelijk, maar rond de 30e zet had zwart duidelijk het initiatief, en stond onze man ietsje minder. Tegen de 50e zet keerden de kansen echter, en was het duidelijk dat Joost iets beter stond. Helaas kon Joost het slot van de notatie niet meer reconstrueren, maar hij gaf wel aan dat hij op een gegeven moment gewonnen kwam te staan. Helaas blunderde hij uiteindelijk een toren weg. Einde verhaal. (1.5 - 1.5)

Zelf wist ik te winnen van Niels de Feijter, maar daar kwam wel enig geluk bij kijken. De opening was een onregelmatig soort Engels, en de computer geeft aan dat beide spelers wel de nodige fouten maakten. Het stond eerst een tijdje ongeveer gelijk, maar rond de 25e zet stond wit duidelijk beter. Het toren-paard eindspel stond rond de 30e zet ongeveer gelijk, maar na een ongelukkige manoeuvre van wit werd er afgewikkeld naar een paardeindspel dat eerst beter voor mij, en uiteindelijk zelfs gewonnen stond, vooral dankzij de vrije b-pion. We zaten ondertussen echter al ruim in de uitvluggerfase, en ook laat in het eindspel maakten beide spelers weer fouten. Uiteindelijk wist ik het punt echter binnen te halen. (2.5 - 1.5)

De uitvluggerfase was overigens oncomfortabel voor mij, omdat ik op een gegeven moment nodig naar de WC moest, wat natuurlijk niet kon. Toen ik daar achteraf over klaagde, zei Aart: "Voortaan eerst pissen voor de tijdnoodfase begint". Het punt is alleen: als je overgeconcentreerd achter het bord zit, heb je dat niet altijd op tijd in de gaten, en door die 30 seconden bonus kun je nog lang door moeten spelen.

Het vertrek ging ook niet vlekkeloos, omdat Joost nog bijna verkeerd reed. "Pas op, dat is een hek!!", riep Aart. "Het lijkt wel een smartphone", zei ik lachend. "Ja, dat hele industrieterrein, dat is omhekt", zei Aart. Inderdaad handig ja.

Ondertussen hebben we dus wel de koploper "gepakt" en daarmee een zeer belangrijke overwinning geboekt. Goes C blijft wel bovenaan staan, omdat ze 1.5 bordpunt meer hebben, maar qua matchpunten staan we nu gelijk.

 

Ronald Lauer.

 

Middelburg B - Souburg C, 6e ronde, vrijdag 10 februari 2017.

 

 

Dit was een thuiswedstrijd. We hadden aan de even borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

Souburg C

 

 

 

1) A. Kögeler

-

M. de Bock

1

-

0

2) R. Lauer

-

W. Franse

1

-

0

3) J. Kerssemakers

-

M. van Broekhoven

0

-

1

4) A. Jonkheer

-

L. Tiggelman

1

-

0

 

 

 

3

-

1

        

 

Zelf was ik deze keer als eerste klaar, ik won van dhr. Franse. Daar kwam overigens wel een dosis geluk bij kijken, want ik speelde in feite helemaal niet zo goed. Na de opening (Tarrasch-variant van het Frans) miste ik op de 18e zet een doodeenvoudige winstkans. Enkele zetten later werd ik echter geholpen door mijn tegenstander. Zie diagram 1.

 

 

 

 

Diagram 1, R. Lauer - W. Franse, stand na 21)Ph4.

 

De witte stukken werken niet goed samen, en mijn laatste zet 21)Ph4 was ook al niks. De zwartspeler loste nu echter in één klap al mijn problemen op. Hij deed namelijk 21)...Pxa3? en dat was dus niet goed, want er kwam 22)Txa3 Dxb4 23)Pxb5 Dxb5 24)Tg3 met onmiddellijk winnende aanval. Er volgde nog 24)...g5 25)Dh5, opgegeven. Zwart won een pion op de damevleugel, maar ging vervolgens wel mat op de koningsvleugel. (1 - 0)

Tegen tien voor half elf won ook Alex Jonkheer. Alex moest tegen de jonge Laura Tiggelman, en de opening begon als een Trompowsky (1)d4 Pf6 2)Lg5) maar veranderde later in een onregelmatig soort Pirc of zo. Na de opening deelt Houdini de nodige vraagtekens uit, maar het zegt mij eerlijk gezegd allemaal niet zo veel. Materieel gezien bleef het in ieder geval gelijk staan, totdat onze man op de 29e zet een pion won. De zwartspeelster ging toen meteen gruwelijk in de fout met 29)...Pd5?? wat simpelweg een volle toren kostte. Laura speelde het daarna wel iets te lang door, en werd op de 42e zet uiteindelijk matgezet. (2 - 0)

Zo'n tien minuten later deed Souburg opeens iets terug, teamleider Joost Kerssemakers verloor van Van Broekhoven. De opening was een soort kruising tussen Frans en Caro-Kann, tamelijk onregelmatig dus. De computer geeft aan, dat onze man met zwart aanvankelijk iets beter stond. In de volgende fase kwam het tot complicaties, waardoor Joost niet meer kon rokeren, en de witspeler pas laat. Een kritiek moment kwam op de 18e zet. Zie diagram 2.

 

 

Diagram 2, M. van Broekhoven - J. Kerssemakers, stand na 18)Ld3.

 

Joost deed nu 18)...Lf5, en dat was niet goed, want het kostte een stuk tegen een pion na 19)g4 Lg6 20)f5. Houdini geeft als veel beter 18)...Db6 19)a4 Lg4! 20)Dxg4 Df2+ 21)Kd1 Db2. Op de 19e zet zijn er wel andere mogelijkheden, maar volgens de computer zijn die niet beter. Bijv. 19)Lxe4 dxe4 20)Dxe4 Thd8 21)De2 Lg2 en wint. Zoals het in de partij ging kwam Joost duidelijk minder en uiteindelijk verloren te staan. Hij kon nog wel spelen, maar toen hij in het eindspel ook nog het slachtoffer werd van een paardvork moest hij uiteindelijk opgeven. (2 - 1)

Aart Kögeler tenslotte, wist te winnen van Martin de Bock. Na een Bogo-Indische opening stond de zaak lange tijd ongeveer gelijk, en pas in het toreneindspel wist onze man een beslissend overwicht te verkrijgen. De computer signaleert wel enkele fouten; zie diagram 3 voor de laatste fout.

 

 

Diagram 3, M. de Bock - A. Kögeler, stand na 51)Tc5.

 

Aart deed kwam nu met het torenoffer 51)...Txe7, maar volgens Houdini was dat feitelijk niet goed, omdat wit remise kan maken na 52)Kxe7 b4 53)Kf6. Als je het verder doorrekent zie je dat dat waarschijnlijk wel klopt, bijv. 53)...c3 54)Ke5 c2 55)Kd4 Kb2 56)Kd3.

Martin deed echter 52)Txb5? Ka4 53)Tc5 Te4 waarna het definitief gewonnen is, en Aart wist het punt ook inderdaad binnen te halen.

Eindstand dus 3 - 1, en we staan nu op de tweede plaats in onze klasse. Niet gek.

 

Ronald Lauer.

 

 

Middelburg B - Koudekerke A, vrijdag 22 december 2016.

 

 

Het schijnt dat Koudekerke tegenwoordig nog maar zo'n 8 leden heeft. Volgens Alex waren er dat er vroeger wel een stuk of 30. Ook herinnerden wij ons nog wel de gezellige kersttoernooien in Koudekerke. Dat was in hotel Walcheren, maar dat is uiteindelijk failliet gegaan en afgebrand. Van het ooit zo rijke schaakleven in Koudekerke is dus kennelijk niet zo heel veel meer overgebleven.

OK, nu even naar de wedstrijd op zich. Het was een uitwedstrijd, die gespeeld werd in de Klimop, gelegen aan de Kerkstraat. Dat is een gebouwtje dat blijkbaar eigendom is van de kerk.

We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Koudekerke A

-

Middelburg B

 

 

 

1) M. van Doeselaar

-

A. Kögeler

0.5

-

0.5

2) J. Paauwe

-

R. Lauer

0

-

1

3) I. Nordin

-

A. Jonkheer

0

-

1

4) J. Engelen

-

A. v.d. Weel

0

-

1

 

 

 

0.5

-

3.5

        

 

Zelf was ik als eerste klaar; ik won na een knoeipotje van 7 zetten van Johan Paauwe. Dat schijnt overigens een broer te zijn van Terneuzenaar Adri Paauwe, al lijken ze qua postuur niet zo erg op elkaar. (1 - 0)

Ad van der Weel won van Jan Engelen. Deze partij was wel wat serieuzer. Ad wilde de Caro-Kann spelen, maar wit verhinderde dat met 2)c4. Het gevolg was dat wit een geïsoleerde d-pion kreeg, die door Ad vakkundig werd geblokkeerd. Het stond een tijd lang ongeveer gelijk, maar uiteindelijk kwam onze man in het voordeel. Toen ging wit op een gegeven moment gruwelijk in de fout. Zie diagram 1.

 

 

 

Diagram 1, J. Engelen - A. v.d. Weel, stand na 26)...Lg5.

 

Wit dacht nu te kunnen gaan combineren, en kwam met 27)h4? Lxh4 28)Pxh6?? gxh6 29)Dg4+. Denkt het stuk weer terug te winnen, maar daar klopte natuurlijk niets van. Na het simpele 29)...Lg5 had wit helemaal niks meer. Er volgde nog 30)Tf6 Kg7 31)Tf2 Db3 32)Df3 Dxe3, opgegeven. (2 - 0)

Aart Kögeler maakte remise tegen Mattis van Doeselaar. De opening was in dit geval een Benoni, en het stond een tijd lang ongeveer gelijk. Maar op een gegeven moment probeerde zwart een koningsaanval op te zetten over de open g-lijn, waar ik me toch wat zorgen om maakte. Aart ving dit echter goed op, en de aanval sloeg niet door. Helaas kon ik het slot niet reconstrueren, maar het evenwicht werd uiteindelijk niet verbroken, en remise was dus het resultaat. (2.5 - 0.5)

Alex Jonkheer won van Ingvar Nordin. De opening was tamelijk onregelmatig, en het stond een tijdje gelijk, maar op de 15e zet won Alex een pion. Helaas kon ik de notatie maar zeer ten dele reconstrueren, maar ik heb wel gezien dat onze man uiteindelijk een vrije pluspion had in een dame-toren eindspel, en uiteindelijk was dit voordeel dus voldoende voor de winst.

Einduitslag dus 3.5 - 0.5, en Middelburg B staat momenteel in de middenmoot in de 2e klas (op de 4e plaats om precies te zijn).

 

Ronald Lauer.

 

 

 

Middelburg B - DEZ B, vrijdag 2 december 2016.

 

 

Dit was een thuiswedstrijd. We hadden aan de even borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

DEZ B

 

 

 

1) R. Lauer

-

J. v.d. Berge

1

-

0

2) A. van Tuijl

-

B. Hertog

0

-

1

3) A. Jonkheer

-

T. Blonet

0

-

1

4) A. v.d. Weel

-

G. v.d. Breevaart

1

-

0

 

 

 

2

-

2

        

 

Zelf was ik deze keer als eerste klaar. Ik speelde met zwart weer eens de Leeuw, en daar had ik snel succes mee, al werd ik op het laatst wel een handje geholpen door mijn tegenstander. Zie diagram 1.

 

 

 

Diagram 1, J. v.d. Berge - R. Lauer, stand na 18)...fxe6.

 

Volgens Houdini had wit nu moeten spelen 19)fxg3 Dh7 20)Tf3, maar hij geeft aan dat het ook dan gewonnen is voor zwart. Of ik dat dan inderdaad gewonnen zou hebben weet ik overigens nog zo net niet. Maar zo ging het niet, want wit schoot de bok 19)Pe4??. De bedoeling is duidelijk, op 19)...Dh7 komt 20)Pf6+. Ik deed echter iets anders, namelijk 19)...Th1+! 20)Kxh1 Dh7+, opgegeven. Dit torenoffer is doodsimpel, maar op zich wel grappig. (1 - 0)

Het volgende winstpunt kwam op naam van Ad van der Weel. Onze oud-voorzitter had zo'n 20 jaar lang niet geschaakt, maar is recentelijk weer begonnen. Ik geloof dat hij nog niet helemaal terug is op zijn oude niveau, maar laten we zeggen dat het weer vrij aardig gaat, zoals deze keer ook bleek.

Ad won van Guido van de Breevaart. De onregelmatige opening werd door zwart niet echt goed gespeeld, zodat onze man op de 13e zet al een kwaliteit voorstond. Op de 18e zet stond Ad zelfs al een vol stuk voor, maar van de Breevaart speelde het vervolgens nog door tot de 61e zet. Wel iets te lang dus. (2 - 0)

Helaas was de koek daarna op, zoals bleek. Om te beginnen verloor Alex Jonkheer van Theo Blonet. Jammer genoeg kon ik zijn notatie maar voor een heel klein deel ontcijferen. Wel is duidelijk dat de opening Frans was. Verder heb ik gezien dat Alex op een gegeven moment een zeer gevaarlijke aanval over de g-lijn over het hoofd zag. Op een gegeven moment stonden beide koningen bijna mat geloof ik, maar de witte aanval kwam het eerst, en onze man trok dus aan het kortste eind. (2 - 1)

Arjan van Tuijl redde het ook niet tegen Bart Hertog. De opening was in dit geval het Tweepaardenspel in de nahand met Pg5 (1)e4 e5 2)Pf3 Pc6 3)Lc4 Pf6 4)Pg5). Vrij scherp dus. De computer geeft aan dat beide spelers enkele keren een betere zet misten, maar rond de 20e zet was de stand ongeveer gelijk. Daarna ging Arjan's stelling echter achteruit, en op de 32e zet verloor onze man een pion. Vervolgens kwam er een cruciaal moment op de 37e zet (zie diagram 2).

 

 

Diagram 2, A. van Tuijl - B. Hertog, stand na 36)...a5.

 

Hier deed Arjan 37)b5? en dat was niet goed, want het kostte nog een pion. Houdini geeft aan, dat wit hier 37)Pd5+! had moeten doen. Er kan dan volgen 37)...T3xd5 38)exd5 cxd5 39)bxa5+ Kxa5 40)Tb3, met ongeveer gelijke stelling volgens de computer. Eigenlijk niet zo moeilijk, maar ik moet bekennen dat ik het ook niet zag toen ik meekeek. Ook daarna misten beide partijen nog een keer een betere zet, maar uiteindelijk trok Arjan aan het kortste eind.

Gelijkspel dus (2 - 2).

 

Ronald Lauer.

 

 

 

Middelburg B - DZD B, maandag 10 oktober 2016.

 

 

In de auto zei Alex: "Zaterdag hebben we met Middelburg I thuis gespeeld tegen DZD, en nu moeten we naar Kruiningen om tegen DZD te spelen. Misschien spelen we wel tegen dezelfde mensen". Dat laatste bleek niet te kloppen, maar een beetje eigenaardig was het inderdaad wel.

We hadden overigens aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

DZD B

-

Middelburg B

 

 

 

1) T. van Vliet

-

A. Kögeler

0.5

-

0.5

2) J. Capello

-

R. Lauer

0

-

1

3) E. Dek

-

J. Kerssemakers

1

-

0

4) W. Krijnsen

-

A. Jonkheer

0

-

1

 

 

 

1.5

-

2.5

        

 

Zelf opende ik even voor tien uur de score door te winnen van Jan Capello. De opening was de Svesjnikov-variant van het Siciliaans, en wit speelde een uitwijkvariant die ik al wel eens eerder op het bord had gehad. Ik kwam al vrij snel ietsje beter te staan, en op de 23e zet won ik een pion. Toen enkele zetten later duidelijk werd dat ik er nog één zou winnen, gaf de witspeler op. (1 - 0)

Even over tienen verloor teamleider Joost Kerssemakers echter van Eric Dek. De opening was de Tsjigorin-verdediging (1)d4 d5 2)c4 Pc6), een vrij zelden gespeelde variant van het Geweigerd Damegambiet. Het stond een tijd lang ongeveer gelijk, maar na de 15e zet kwam Joost in het nadeel. In de tactische fase die daarna volgde, werden door beide spelers fouten gemaakt, en Joost verloor uiteindelijk een kwaliteit. Het was toen feitelijk wel verloren voor onze man, maar hij kon nog wel even spelen. Uiteindelijk belandde zijn koning echter in een matnet. Zie diagram 1.

 

 

 

Diagram 1, J. Kerssemakers- E. Dek, stand na 28)d6.

 

Er volgde nu 28)...Pg4 mat. Als er een competitie zou zijn voor grappige matstellingen, zou deze wel mee kunnen doen. (1 - 1)

Vrijwel meteen daarna kwam Aart Kögeler remise overeen met zijn tegenstander. Helaas kon ik zijn notatie maar voor een heel klein deel ontcijferen, maar in ieder geval was de opening in dit geval het Geweigerd Damegambiet. Verder is duidelijk dat het evenwicht tot in het eindspel niet echt werd verbroken. Ik heb ook gezien dat er uiteindelijk een ongelijke lopereindspel op het bord kwam dat materieel gelijk stond, en waar niets meer mee te doen viel. Remise was dan ook het logische resultaat. (1.5 - 1.5)

Alex Jonkheer werd uiteindelijk de matchwinnaar door te winnen van Wilco Krijnsen. De opening was in dit geval het Geweigerd Damegambiet met Lf4, en Alex leek al vrij snel iets minder te staan. De computer geeft echter aan, dat wit meerdere kansen op voordeel miste, en op een gegeven moment wist Alex de bordjes te verhangen. Er kwam uiteindelijk een gelijke lopereindspel op het bord. Op de 38e zet won onze man een pion, en op de 46e zet won hij er nog een. Zie diagram 2 voor het slot.

 

Diagram 2, W. Krijnsen - A. Jonkheer, stand na 49)Lg7.

 

 

Hier deed Alex 49)...Ke6, waarna wit opgaf. Terecht, want er volgt Lf6, en zwart wint in alle varianten.

Eindstand dus 2.5 - 1.5.

 

Ronald Lauer.

 

 

 

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Middelburg B - De Vesting A, laatste ronde, vrijdag 29 april 2016.

 

 

Deze keer moesten we tegen De Vesting uit Hulst. Het was een thuiswedstrijd, en we hadden aan de even borden wit. De uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

De Vesting A

 

 

 

1) R. Lauer

-

I. Lagendijk

0

-

1

2) J. Kerssemakers

-

A. de Visser

0.5

-

0.5

3) A. Jonkheer

-

R. Hotwani

0

-

1

4) A. van Tuijl

-

J. van Bellen

1

-

0

 

 

 

1.5

-

2.5

        

 

Invaller Alex Jonkheer was deze keer als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat. Hij moest tegen de heer Hotwani. De opening was een onregelmatig soort Franse ruilvariant, en dit werd door Alex niet goed gespeeld. Op de 15e zet verloor hij al een stuk, waarna het natuurlijk al wel verloren was. Hij speelde nog even door, maar op de 25e zet werd duidelijk dat hij nog meer materiaal ging verliezen, zodat hij maar opgaf. (0 - 1)

Joost Kerssemakers maakte remise tegen De Visser, maar de manier waarop was vrij onbegrijpelijk. De opening was Hollands met g3 voor wit. Joost kwam met wit ietsje beter te staan, al had het nog niet veel te betekenen. Maar op de 24e zet ging hij gruwelijk in de fout. Zie diagram 1.

 

 

Diagram 1, J. Kerssemakers - A. de Visser, stand na 23)...De7.

 

Wit staat natuurlijk niet gek, met name vanwege de slechte loper van zwart. Joost presteerde het nu echter om de bok 24)b4?? te schieten, en na 24)...Ta6 was zijn dame ingesloten. Ongelooflijk, maar nog veel ongelooflijker was het dat zwart vervolgens NIET wist te winnen. Dat kwam doordat onze teamleider in het eindspel nog een soort vesting wist te bouwen (tegen De Vesting dus, haha), en vooral door het falen van de zwartspeler. Bah, wat een geknoei. (0.5 - 1.5)

Arjan van Tuijl won van Jos van Bellen. Dat kostte hem overigens niet zoveel moeite, want in de Siciliaanse opening ging zwart al op de 9e zet volledig in de fout. Zie diagram 2.

 

 

Diagram 2, A. van Tuijl - J. van Bellen, stand na 9)Pd5.

 

Een doodgewone Siciliaan, maar zwart pakte nu compleet mis met 9)...e6??. Een ernstige openingsfout. Er volgde nu 10)Pxc6+ Lxc6 11)Lb6 Dh4 12)Pc7+ Kd7 13)Pxa8 waarna wit maar liefst een volle toren meer had. Dan is het wel uit natuurlijk. Zwart speelde het vervolgens veel te lang door, en werd op de 48e zet uiteindelijk matgezet. (1.5 - 1.5)

Zelf werd ik echter de matchverliezer, want ik redde het niet tegen Ivo Lagendijk, die overigens topscorer werd in onze klasse. Ik wilde met zwart weer de Leeuw spelen, maar dit werd door wit op vakkundige wijze getorpedeerd, en ik kwam in de problemen.  Op de 18e zet vindt Houdini de stelling al wel verloren voor zwart, al duurde het nog even voordat dat duidelijk zichtbaar werd. Op de 27e zet verloor ik een pion, en toen het in het eindspel duidelijk werd dat ik er nog een zou verliezen, gaf ik maar op. (1.5 - 2.5)

Ook deze keer was het niveau duidelijk lager dan in de weekendcompetitie, maar dat komt ook wel door het speeltempo. Een uur knockout voor de hele partij plus 30 sec./zet is niet zo gul. We zijn in de promotieklasse overigens op de één na laatste plaats geëindigd, voor DZD C. Ik weet niet of dat betekent dat we degraderen, of volgend jaar weer tweede klas spelen.

 

Ronald Lauer.

 

 

Middelburg B - DEZ A, 8e ronde, vrijdag 8 april 2016.

 

 

Dit was een uitwedstrijd. Gespeeld werd op de bekende schaakzolder van DEZ boven het oude raadhuis in Scherpenisse, en we hadden aan de oneven borden wit. De uitslag was als volgt:

 

DEZ A

-

Middelburg B

 

 

 

1) R. v.d. Breevaart

-

R. Lauer

0

-

1

2) O. v.d. Sloot

-

J. Kerssemakers

1

-

0

3) S. Koedoot

-

J. de Jager

1

-

0

4) P. v.d. Breevaart

-

J. Frijhoff

1

-

0

 

 

 

3

-

1

        

 

Jeroen Frijhoff was deze keer als eerste klaar. Hij knoeide nogal in de Siciliaanse opening en verloor in slechts 11 zetten van Peter v.d. Breevaart. Een partij om snel te vergeten. (0 - 1)

Teamleider Joost Kerssemakers hield het heel wat langer vol, maar verloor uiteindelijk ook, van Olaf v.d. Sloot. De opening was in dit geval het Nimzo-Indisch, en Joost kwam met zwart iets passiever te staan. Na de 20e zet ging zijn stelling vervolgens snel achteruit. Zie diagram 1 voor het slot.

 

 

Diagram 1, O. v.d. Sloot - J. Kerssemakers, stand na 31)Txe4.

 

Het is inmiddels al verloren voor zwart volgens Houdini, maar Joost ging nu ook nog in de fout met 31)...Pxc6? (probeert de pion terug te winnen, maar dat is niet goed). Er volgde nog 32)Txe8+ Txe8 33)Le3 Te6 34)Dc4 Pf4? 35)Lxf4 Dxf4?? 36)Dxf4, opgegeven. (0 - 2)

Tegen half elf deed ondergetekende iets terug, ik wist te winnen van Rick v.d. Breevaart. Na een Koningsindische opening kwam ik met wit duidelijk beter te staan en op een gegeven moment kreeg ik koningsaanval. Op de 23e zet won ik een pion met een kleine combinatie, met behoud van aanvalskansen. Zie diagram 2 voor het slot.

 

 

Diagram 2, R. Lauer - R. v.d. Breevaart, stand na 26)...Ke7.

 

Het zal duidelijk zijn dat het met zwart niet zo best meer gesteld is. Er volgde nog 27)Pc6+ Lxc6 28)dxc6 Ke6 29)Pd5 Ld8 30)Dh7 Tf8 (of 30)...Th8 31)Tf6+! Lxf6 32)Pxc7 mat) 31)Txf8 Dxf8 32)Dd7 mat. (1 - 2)

Jos de Jager verloor uiteindelijk van Sebastiaan Koedoot, maar dat was volkomen onterecht. Helaas kon ik de notatie maar gedeeltelijk reconstrueren. Duidelijk is wel dat het na een onregelmatige opening een tijd lang ongeveer gelijk stond, maar na de 20e zet kwam onze man in het nadeel. Hoe het verder ging, kan ik dus niet precies zeggen, maar ik heb begrepen dat Jos uiteindelijk een pion meer had in een toreneindspel, en dat hij waarschijnlijk gewonnen kwam te staan. Maar tenslotte gaf hij de partij weg met één enkele domme zet. Jammer.

Einduitslag dus 1 - 3, weer een dikke nederlaag dus, en we blijven vooralsnog op de één na laatste plaats staan in de tweede klasse.

 

Ronald Lauer.

 

 

 

Middelburg B - DZD C, 7e ronde, vrijdag 11 maart 2016.

 

 

Dit was een thuiswedstrijd, en we hadden aan de even borden wit. De uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

DZD C

 

 

 

1) R. Lauer

-

W. Krijnsen

1

-

0

2) J. Kerssemakers

-

J.K. Tolhoek

0

-

1

3) A. van Tuijl

-

H. Schoonakker

1

-

0

4) J. Frijhoff

-

G. den Hollander

1

-

0

 

 

 

3

-

1

        

 

Teamleider Joost Kerssemakers was deze keer als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat, want hij verloor van Jan-Kees Tolhoek. De opening was het Geweigerd Damegambiet (een onregelmatig soort ruilvariant). Het stond een tijd lang ongeveer gelijk, maar na de 20e zet kwam Joost in het nadeel. Niet goed was vervolgens 24)Da4, in plaats daarvan had 24)Txc7 moeten gebeuren. Helaas is de notatie niet compleet, dus weet ik niet hoe het verder ging, maar Joost verloor in ieder geval.

(0 - 1)

Snel daarna wist ik echter de gelijkmaker te scoren door te winnen van Krijnsen. Dit was een leuk potje, maar niet foutloos. Ik speelde weer eens de Leeuw, en na de 20e zet kwam ik in het voordeel. Op de 22e zet won ik met een kleine combinatie materiaal (twee stukken tegen een toren), en kreeg ik bovendien een vrijpion op d3. Toen was het feitelijk wel gewonnen, alleen nog niet meteen uit. Zie voor het slot diagram 1.

 

Diagram 1

 

W. Krijnsen - R. Lauer, stand na 28)g3.

 

Ik kwam hier met het stukoffer 28)...Lxg3!, en dat wordt door Houdini wel degelijk goedgekeurd. Ik had me er alleen wel op verrekend, en ik speelde het vervolg dan ook niet goed. Er volgde nog 29)Kxg3 Tg8+ 30)Kf2 Dh2+ 31)Ke1 Dh4+? (Niet goed, correct was 31)...Tg2 en wint volgens de computer, bijv. 32)Dxd3 Lg4) 32)Df2 Df6? (ook niet goed, hier had 32)...Dh3 moeten gebeuren volgens Houdini, nog steeds met duidelijke winst) Nu staat zwart niet meer gewonnen, echter...wit hielp me een handje met 33)Tc1?? (gans fout, hier had 33)Td1 moeten gebeuren). Nu won ik alsnog met 33)...Lh3 34)Tb1 (of 34)Tg1 Txg1 35)Dxg1 Dxb2 en wint) Tg2 35)Df3 d2+, opgegeven. (1 - 1)

Even over half elf won ook Jeroen Frijhoff. Jeroen had niet zo'n moeilijke avond, want na de Italiaanse opening begon tegenstander Gayan den Hollander vreselijk te knoeien. Daardoor kwam onze man een stuk tegen een pion voor. Het slot was nog wel grappig. Zie diagram 2.

 

 

 

 

 

Diagram 2

 

J. Frijhoff - G. den Hollander, stand na 24)...Dg4.

 

Nu volgde 25)Lxd6! Dd1+ 26)Pf1 Tb7 27)Lxc7! Tbxc7 28)d6+, opgegeven. (2 - 1)

Direct daarna won ook Arjan van Tuijl. Na een Engelse opening stond het een tijd lang ongeveer gelijk, maar na de 15e zet kwam onze man in het voordeel. Op de 19e zet greep tegenstander Schoonakker vervolgens compleet mis. Zie diagram 3.

 

Diagram 3

 

H. Schoonakker - A. van Tuijl, stand na 18)...Db7.

 

Hier had wit 19)f3 Pd6 20)Db3 moeten doen, waarna er nog niks aan de hand is. Hij deed echter 19)Pd3?? Pg5, waarna het al gewonnen is voor zwart volgens Houdini. Er volgde nog 20)f3 (te laat) Pxf3 21)Txf3 Dxf3, waarna zwart een kwaliteit en een pion voorstond. Wit speelde nog even door, maar na de 30e zet gaf hij op.

Einduitslag dus 3 - 1 voor ons, eindelijk weer eens een overwinning...

Ronald Lauer

 

  

Middelburg B - Souburg C, 6e ronde, donderdag 18 februari 2016.

 

Dit was een uitwedstrijd. Gespeeld werd in het bekende clublokaal van Souburg op de hoek van de Burchtstraat en de De Deckerestraat. We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Souburg C

-

Middelburg B

 

 

 

1) J. van de Plasse

-

R. Lauer

0

-

1

2) M. de Bock

-

J. Kerssemakers

0

-

1

3) M. van Broekhoven

-

T. de Boer

1

-

0

4) W. Franse

-

A. van Tuijl

1

-

0

 

 

 

2

-

2

        

 

Teamleider Joost Kerssemakers was als deze keer als eerste klaar. Hij won van een oude bekende, namelijk Martin de Bock. Na een dame-indische opening kwam Joost al snel iets beter te staan, maar na 19 zetten was de partij alweer voorbij doordat Martin zijn paard liet insluiten. ( 1 - 0)

Zelf wist ik eveneens te winnen van de bejaarde Jaap van de Plasse. Na een Siciliaanse opening had ik even wat moeite om mijn stukken uit de knoop te halen, maar nadat me dat gelukt was werd ik meteen een handje geholpen door mijn tegenstander. 19)...Tac8?? was namelijk een blunder die een stuk kostte. Wit speelde nog enkele zetten door maar toen er nog meer onheil volgde gaf hij maar op. (2 - 0)

Het begin was dus veelbelovend, maar het tij keerde daarna helaas. Om te beginnen verloor Tjitte de Boer van Martijn van Broekhoven. De opening was een soort Aangenomen Damegambiet (Meraner), en het stond een tijd lang ongeveer gelijk. Minder geslaagd was echter 15)g4, waarna Tjitte in het nadeel kwam. Hij kreeg uiteindelijk grote problemen met zijn koningsvleugel, wat hem uiteindelijk twee pionnen kostte. In de tijdnoodfase miste hij vervolgens een dijk van een kans om weer terug te komen. Met 30)Dxd5 cxd5 31)Txc7 wint wit een pion terug bij actieve stand, en Houdini vindt de stelling dan zelfs weer ongeveer gelijk. Tjitte had echter vrijwel geen tijd meer, en hij zag het niet. Enkele zetten later ging hij door zijn vlag. (2 - 1)

Ook Arjan van Tuijl verloor. De opening was in dit geval een onregelmatig soort Spaans, en het stond een tijd lang ongeveer gelijk, al wisselt de waardering van de computer wel, omdat beide spelers enkele minder goede zetten deden. In het eindspel kwam Arjan echter minder te staan, en op de 32e zet gaf hij een kwaliteit weg. Daarna was het wel verloren natuurlijk, en op de 44e zet gaf onze man op. (2 - 2)

We konden dus weer geen potten breken, en in de tweede klas staan we helaas troosteloos onderaan.

 

Ronald Lauer.

 

 

Middelburg B - Koudekerke A, 5e ronde, vrijdag 22 januari 2016.

 

 

Dit was een thuiswedstrijd, en we hadden aan de even borden wit. De uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

Koudekerke A

 

 

 

1) M. van Doeselaar

-

R. Lauer

1

-

0

2) J. Kerssemakers

-

I. Nordin

0.5

-

0.5

3) A. van Tuijl

-

J. Paauwe

0.5

-

0.5

4) J. Frijhoff

-

J. van Engelen

1

-

0

 

 

 

2

-

2

        

 

Zelf bakte ik er weer niets van. Ik verloor na een knoeipartij van 25 zetten van Van Doeselaar. (0 - 1)

Enkele minuten later liet Arjan van Tuijl een half punt noteren. Arjan opende met het Wolga-gambiet, wat echter niet werd aangenomen. Onze man kwam na de opening iets beter te staan, omdat hij meer ruimte had. Later vindt Houdini de stelling echter ongeveer gelijk. In de slotstand zat er geen muziek meer in; remise dus. (0.5 - 1.5)

Tegen tienen maakte ook teamleider Joost Kerssemakers remise tegen Nordin. De opening was een nogal onregelmatig soort Geweigerd Damegambiet, en Joost kwam aanvankelijk beter te staan, maar ook in dit geval vindt Houdini dat het tegen het eind ongeveer gelijk stond. Het slot was wel interessant. Zie diagram 1.

 

 

Diagram 1, J. Kerssemakers - I. Nordin, stand na 23)...Ld7.

 

Joost kwam hier met het stukoffer 24)Pxf7. Dat ziet er op het eerste gezicht kansrijk uit, maar volgens Houdini is dat gezichtsbedrog en leidt het hooguit tot remise. Dat bleek ook, want er volgde nog 24)...Txf7 25)Dxg6+ Kf8 26)Dh6+ Tg7 27)Dh8+ Tg8 28)Dh6+, waarna de spelers inderdaad remise overeenkwamen.

Jeroen Frijhoff scoorde rond tien over tien echter de gelijkmaker. Tegenstander Van Engelen speelde de Siciliaanse opening op een tamelijk ongebruikelijke manier, en Jeroen leek al vrij snel ietsje beter te staan, al stelde het nog niet zoveel voor. Sterk was de piondoorbraak 23)c5, waarna het witte voordeel vaste vorm aannam. Op de 30e zet miste Jeroen echter een goede kans. Zie diagram 2.

 

 

Diagram 2, J. Frijhoff - J. van Engelen, stand na 29)...Txa8.

 

Hier deed Jeroen 30)Db7, maar dat was niet goed volgens Houdini. Veel sterker was 30)Df7 geweest, waarna er iets akeligs dreigt op e8. Volgens de computer heeft zwart nu alleen iets als 30)...g6, maar na 31)Te7 dreigt er mat op h7, en dat is niet meer te dekken. Na 31)...Dg7 komt doodsimpel 31)Lc3, en na 31)...Lg7 komt alsnog 32)Te8 en snel mat.

Na de tekstzet won Jeroen alsnog in het eindspel, maar het duurde wel wat langer zo. Eindstand dus 2 - 2.

 

Ronald Lauer

 

  

Middelburg B - Vlissingen A, 3e ronde, maandag 9 november 2015.

 

 

Gespeeld werd in bejaardencentrum "Ter Reede", in de bibliotheek annex internethoek. Daar zaten we in ieder geval lekker rustig, en bovendien was de koffie gratis. We hadden overigens aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Vlissingen A

-

Middelburg  B

 

 

 

1) M.R. Wise

-

R. Lauer

1

-

0

2) H.M. Snoek

-

J. Kerssemakers

1

-

0

3) J. van Son

-

A. van Tuijl

1

-

0

4) J.C. Smits

-

J. Frijhoff

0

-

1

 

 

 

3

-

1

        

 

Zelf was ik deze keer als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat. Ik moest tegen een oude bekende, namelijk Michael Wise. Ik vond wel dat Michael duidelijk ouder was geworden sinds de laatste keer dat ik hem zag, maar schaken kan hij nog steeds vrij aardig. De opening was een soort Benoni, maar dan zonder c4 voor wit, en ik kwam iets beter te staan. Ik dacht te kunnen aanvallen, maar dat liep anders dan verwacht. Zie diagram 1.

 

Diagram 1

 

R. Lauer - M.R. Wise, stand na 16)...exf4

 

Wit staat hier natuurlijk beter, en ik deed 17)g5. Toen offerde Michael echter een stuk tegen twee pionnen met 17)...Pxe4!? 18)Pxe4 Lxf5. Dit offer wordt door Houdini afgekeurd, maar het biedt wel praktische kansen. Dat bleek ook wel, want ik raakte de draad kwijt, en gaf enkele zetten later een stuk weg, waarna ik maar opgaf. (0 - 1)

Zo'n half uur later verloor ook teamleider Joost Kerssemakers. "Ik heb dom gespeeld, vanaf de eerste zet", zei Joost daar zelf over. Daar is Houdini het overigens niet mee eens. Die vindt dat tot aan de 14e zet de stelling ongeveer gelijk was, en pas daarna ging het bergafwaarts volgens de computer. De beslissende fout was 19)...f5?, waardoor Joost zonder compensatie twee pionnen achter kwam. Even later gaf hij maar op.

Toen deed Jeroen Frijhoff iets terug, tegen tien over half tien haalde hij het volle punt binnen. De opening was in dit geval Nimzo-Indisch, en tot de 14e zet stond het ongeveer gelijk volgens de computer. Daarna deden beide spelers enkele minder goede zetten. Wit maakte de laatste fout, en Jeroen kreeg een sterke koningsaanval. Zie diagram 2.

 

 

 

 

 

Diagram 2

 

J.C. Smits - J. Frijhoff, stand na 19)...Ta5

 

Volgens Houdini had wit nu moeten spelen 20)Pe4 Pxe4 21)fxe4 Tg5+ 22)Kf1 Dxe4 23)Dxb6, en wit staat nauwelijks minder volgens de computer. In plaats daarvan kwam echter 20)Pd3? Dxf3, en nu is het verloren voor wit volgens Houdini. Het verschil is dat zwart nu ook zijn paard bij de aanval kan betrekken, en dat schijnt dus flink wat uit te maken. Enkele zetten later stond het zo (zie diagram 3).

 

Diagram 3

 

J.C. Smits - J. Frijhoff, stand na 24)...Th5.

 

Nu is het wel duidelijk dat wit inderdaad in grote moeilijkheden zit. Voor zwart kan het praktisch niet meer misgaan, en dat deed het ook niet. Er volgde nog 25)Te1 (of 25)Tc2 Pg3+! 26)Kg2 Pf5, eveneens met winst voor zwart) 25)...Dh3+ (iets sneller was Df3+, maar veel maakt het niet uit) 26)Ke2 Dxh2+ 27)Kf3 Pd2+, opgegeven.

Arjan van Tuijl redde het echter niet tegen Van Son. Na een onregelmatige Siciliaanse opening stond het een tijd lang ongeveer gelijk, maar daarna ging Arjan's stelling achteruit. Na de 23e zet vindt Houdini de stelling verloren voor wit. Maar zwart speelde het vervolg niet optimaal, en na de 32e zet vindt de computer de stelling nauwelijks minder voor wit, hoewel hij een pion minder had. Arjan ging echter opnieuw in de fout, en uiteindelijk dook hij in een matnet.

Einduitslag dus 1 - 3, en we staan momenteel onderaan in de tweede klas. Echt goed gaat het dus niet momenteel.

 

Ronald Lauer.

  

 

Middelburg B - DZD B, 2e ronde, vrijdag 16 oktober 2015.

 

 

Dit was een thuiswedstrijd, en we hadden aan de even borden wit. De uitslag was als volgt:

 

Middelburg B

-

DZD B

 

 

 

1) R. Lauer

-

R. den Hollander

0

-

1

2) J. Kerssemakers

-

E. Dek

0.5

-

0.5

3) A. van Tuijl

-

W. van Gent

0.5

-

0.5

4) J. Frijhoff

-

G. den Hollander

0

-

1

 

 

 

1

-

3

        

 

Teamleider Joost Kerssemakers was deze keer als eerste klaar, hij maakte remise tegen Dek. Het was een partij van 21 zetten, en de opening was een onregelmatig soort Slavisch Damegambiet. In de slotstelling is het wel duidelijk dat wit minder staat, als gevolg van de zwakke pion op c3, dus Joost mocht nog blij zijn met een half puntje. Eerder had hij overigens wel een kans op voordeel gemist, zie diagram 1.

 

Diagram 1

 

J. Kerssemakers - E. Dek, stand na 9)...Pd7.

 

Joost deed nu 9)Pxd5 cxd5. Beter was echter 9)e4 Pxc3 10)exf5 Pd5 11)fxe6 fxe6, en wit staat beter als gevolg van de zwakke pion op e6. In ieder geval, de partij werd dus remise. (0.5 - 0.5)

Even over tienen maakte ook Arjan van Tuijl remise, tegen van Gent. De opening was in dit geval Italiaans, en ook Arjan miste op een gegeven moment een betere zet. Zie diagram 2.

 

Diagram 2

 

W. van Gent - A. van Tuijl, stand na 16)Dh5.

 

Arjan deed nu 16)...Dg6, en na 17)Dxg6 Txg6 18)Pe4 Pe7 19)Tad1, waarna de partij remise werd gegeven. Zwart heeft wel een pion meer, maar het probleem is dat Tg6 buiten spel staat, en dat is niet direct te verhelpen. Houdini geeft als beter 16)...h6 17)Tad1 Df5 18)Txd8 Pxd8, en zwart staat duidelijk beter. (1 - 1)

Jeroen Frijhoff verloor van Gayan den Hollander. De doorschuifvariant van het Frans werd door Jeroen niet zo goed gespeeld, zodat hij na 14 zetten al twee pionnen achterstond.  Hij speelde het nog door tot de 32e zet, maar verschil maken deed het niet. (1 - 2)

Zelf deed ik het ook niet goed tegen Rinus den Hollander. Ik speelde de Leeuw (in essentie is dit een agressievere versie van de Philidor-verdediging), maar in dit geval kwam het systeem niet uit de verf. Op een gegeven moment had ik waarschijnlijk Ph5 moeten doen. Zie diagram 3.

 

Diagram 3

 

R. den Hollander - R. Lauer, stand na 11)Dd2.

 

Hier had ik dus 11)...Ph5 moeten spelen. Ik was een beetje beducht voor 12)Pxe5 of zoiets, maar dat is natuurlijk onzin wegens Pxg3. Ook op de 13e zet was Ph5 nog mogelijk geweest, maar ik verzuimde het, en kwam daarna niet meer in de partij. Op de 16e zet vindt Houdini de stelling verloren voor zwart. Materieel gezien ging het tot in het eindspel wel, maar positioneel gezien was mijn stelling een ruïne. Toen ik uiteindelijk een stuk ging verliezen gaf ik maar op. (1 - 3)

Ronald Lauer.

 

 

 

 

Middelburg B - Zierikzee A, 1e ronde, maandag 28 september 2015.

 

 

Dit was een uitwedstrijd. Gespeeld werd in woonzorgcomplex De Veste, aan de Manhuisstraat in Zierikzee. We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

 

Zierikzee A

-

Middelburg B

 

 

 

1) S. Spiegels

-

R. Lauer

1

-

0

2) M. Krijger

-

J. Kerssemakers

1

-

0

3) B. Snethorst

-

A. van Tuijl

0

-

1

4) P. de Vrieze

-

J. Frijhoff

0.5

-

0.5

 

 

 

2.5

-

1.5

        

 

Teamleider Joost Kerssemakers was deze keer als eerste klaar, helaas met een nul als resultaat. Hij moest tegen Martin Krijger, en de opening was een Caro-Kann met 4)...Lf5. Joost kwam er niet slecht uit, maar op de 13e zet (jawel) ging hij gruwelijk in de fout. Zie diagram 1.

 

Diagram 1

 

M. Krijger - J. Kerssemakers, stand na 13)Pe5.

 

Een doodgewone stelling. Houdini geeft nu 13)...Pxe5 14)dxe5 Lc7 met een ietsje betere stelling voor zwart. Joost produceerde echter de bok 13)...P7f6?? waarop doodsimpel 14)Pf3 volgde, en plotseling was de zwarte dame ingesloten. Tja, zoiets kan je nog weleens overzien. Balen dus voor onze teamleider. (0 - 1)

Zelf deed ik het in eerste instantie beter tegen Sjaak Spiegels. In dit geval was de opening Siciliaans (Maroczy Bind, met snel fianchetto voor zwart en c4 voor wit). Ik kwam er redelijk goed uit, en op de 29e zet won ik een pion. Daarna had ik echter niet zoveel tijd meer als gevolg van het snelle speeltempo (1 uur per partij + 30 sec. / zet), en dat wreekte zich. Op de 32e zet volgde ik het voorbeeld van mijn teamleider door op een onnozele manier mijn dame weg te blunderen. (0 - 2)

De laatste twee partijen eindigden snel na elkaar, om een uur of elf. Jeroen Frijhoff maakte remise tegen de Vrieze, maar volgens Houdini had daar meer ingezeten. De opening was een onregelmatig soort Siciliaan met g3 en c3 voor wit. Jeroen kreeg meer ruimte op de damevleugel, en leek dus aanvankelijk ietsje beter te staan. Op de 27e zet verloor onze man echter een pion, maar toch vindt Houdini het dame-toreneindspel daarna ongeveer gelijk staan, en later kwam zwart zelfs weer in het voordeel volgens de computer. Zie diagram 2 voor de slotstelling.

  

   

Diagram 2

 

P. de Vrieze - J. Frijhoff, stand na 58)Kd1.

 

Hier werd de partij remise gegeven. Geen slecht resultaat zou je denken, want zwart heeft immers een pion minder. Houdini geeft echter aan, dat zwart hier GEWONNEN staat. Ik moet zeggen dat ik niet direct "O ja" zei. Maar kijk eens naar een variant als 58)...Tc2 59)Txc2 bxc2+ 60)Kxc2 Txf2+ 61)Kc1 Te2 62)Tg1 Kf3 63)Td1 Kxg3 64)Tg1+ Kxh4, waarna uiteindelijk de zwarte h-pion de partij zal beslissen. Er zijn nog vele andere mogelijkheden, maar Houdini geeft aan dat zwart in alle varianten wint. Toch een mooi voorbeeld van de rijkdom van het schaakspel. Maar in werkelijkheid werd de partij dus remise. (0.5 - 2.5)

Arjan van Tuijl won vervolgens van Snethorst, maar deze partij bevatte wel de nodige fouten. De opening was de Philidor-verdediging, en Arjan kwam al op de 7e zet met een loperoffer op f7. Dit wordt door de computer echter als dubieus beschouwd. Houdini vindt dat zwart daarna iets beter staat. Dat blijft zo tot aan de 26e zet, maar na 26)...Dc8?! 27)e6 vindt de computer de stelling weer ongeveer gelijk. Vervolgens ging zwart op de 30e zet flink in de fout. Zie diagram 3.

 

Diagram 3

 

Diagram 3, A. van Tuijl- B. Snethorst, stand na 30)Tf3.

 

Volgens Houdini had zwart nu 30)...De8 moeten doen, met een ongeveer gelijke stelling. Hij deed echter 30)...Pd5? en dat was niet goed. Er volgde 31)Pd7 Dd8? (iets beter was nog 31)...Tcxd7 32)exd7 Dxd7 33)Tf8+ Tg8) 32)Tf8+ Tg8 33)Txd8 Txd8 34)e7 Pxe7 35)Txe7 Tcxd7 en nu zag Arjan over het hoofd dat het mat in één is na 36)Dxh7 of 36)Dg7. Dan was de partij meteen uit geweest. In plaats daarvan deed hij 36)Txd7 Txd7, waarna hij nog een lastig eindspel van dame + 5 pionnen tegen toren, loper en 4 pionnen moest spelen. Daardoor duurde het nog zo'n 20 zetten voordat hij het punt alsnog binnenhaalde.

Eindstand dus 1.5 - 2.5, geen goed begin dus. Het zat ons wel tegen, maar het is ook duidelijk dat Middelburg B in de eerste ronde veel zwaardere tegenstand had dan Middelburg II.

 

Ronald Lauer.

 

SV Middelburg