Middelburg B - Zierikzee A, 1e ronde, maandag 18 september 2017.

Dit was een uitwedstrijd. Gespeeld werd in de lokaliteit van Zierikzee aan de Manhuisstraat. We hadden aan de oneven borden wit, en de uitslag was als volgt:

Zierikzee A

1) S. Spiegels

2) K. van den Nieuwendijk

S. Steijn

3) Krijger M.

J. Kerssemakers

4) B. Snethorst

A. Jonkheer

Joost Kerssemakers was deze keer als eerste klaar; hij verloor van Martin Krijger. Onze man speelde de Engelse opening niet zo best, en na de 18e zet stond hij maar liefst twee stukken achter. Enkele zetten later hield hij het voor gezien. (0 - 1)

Sjaak Steijn trok de stand weer recht door te winnen van Kees van den Nieuwendijk. In een onregelmatige Koningsindiër stond het een tijd lang ongeveer gelijk, maar op een gegeven moment kwam Sjaak in het voordeel. Op de 17e zet won hij een pion met een kleine combinatie, en op de 27e zet won hij er nog één, waarna het natuurlijk al huizenhoog gewonnen was. Op de 31e zet won hij nog een pion, op de 40e zet een stuk, en op de 43e zet gaf hij mat. (1 - 1)

Daarna was de koek echter op voor Middelburg. Zelf verloor ik onnodig van Sjaak Spiegels. De opening was een Siciliaan met c4 voor wit en g6 voor zwart, wat ook wel Maroczy Bind wordt genoemd. Ik kwam goed te staan, maar gaf vervolgens op onnozele wijze een kwaliteit weg. Ik had echter wel het loperpaar, en probeerde nog een koningsaanval te creëren. Het lukte me echter niet om er echt wat van te maken, en in de uitvluggerfase trok ik tenslotte aan het kortste eind. Houdini gaf echter aan, dat ik op verschillende momenten wel degelijk had kunnen winnen. Zie diagram voor een voorbeeld.

Diagram, R. Lauer - S. Spiegels, stand na 42)...exf6.

Ik deed 43)Lh5, en verloor glad. In plaats daarvan had ik 43)Dh5 moeten spelen, wat winnend is. Op 43)...Th8 komt 44)Lxf6+ Kxf6 45)Dxh8 en wint. Of iets als 43)...Tc2+ 44)Kg3 Dxb3+ 45)Kf4, en wit wint eveneens. Ook 43)...Da2+ helpt niet. Het blijkt dat de witte aanval toch net het eerst komt. We zaten natuurlijk al in de uitvluggerfase, dus had ik niet veel tijd meer. Desalniettemin flink balen. (1 - 2)

Ook teamleider Alex Jonkheer verloor. Na een Engelse opening leek Alex aanvankelijk eerder ietsje beter te staan, maar op een gegeven moment ging het mis. Op de 27e zet verloor onze man een pion. Enkele zetten later vindt Houdini de stelling zelfs al verloren, maar wit speelde het vervolg niet optimaal. Helaas kon ik de notatie maar gedeeltelijk reconstrueren, maar ik heb wel gezien dat Alex op een gegeven moment een pion achter stond in een toren-lopereindspel. Dat leek nog niet hopeloos, maar na een zenuwslopende uitvluggerfase ging het toch mis. Wit gaf op een gegeven moment een kwaliteit om zijn vrijpionnen door te kunnen duwen, en promotie was uiteindelijk niet meer te verhinderen. Eindstand dus 1 - 3, een flinke nederlaag.

Na afloop bleek overigens dat chauffeur Sjaak Steijn grote moeite had om Zierikzee uit te komen, omdat zijn Tomtom hem steeds ergens naartoe probeerde te sturen waar hij niet in mocht. Op de heenweg was het vrij vlot gegaan, maar op de terugweg werd het toch weer een beetje een schakersrit, zoals Alex opmerkte.