Home
Informatie, bestuur
Nieuws
Jeugdschaak
Wedstrijden teams
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Middelburg C
Beker
Interne competitie
De analyse van Kees
Reageren op analyse
partijmoment/analyse
Toernooien
Partijen
Foto's
Agenda
Contact
Archief


 

 

 

TTerneuzen B1336Middelburg C1395vr 09 feb
1.Nina de Putter1530Arjan van Tuijl158710 
2.Sven de Putter1329Jos de Jager1471½½ 
3.Edwin Heijnsdijk1261Maarten van Kalsbeek124701 
4.Jan Miedema1223Jan Boone127510 

 

  

Vrijdag 9 februari mocht ons C-team het opnemen tegen Terneuzen B. Zoals hierboven al te zien is, is dat niet goed afgelopen voor de Middelburgers. Terneuzen had de kopborden gereserveerd voor Nina en Sven de Putter. Met zo'n achternaam zijn natuurlijk allerlei semi-lollige woordspelingen te bedenken, maar ik zal niet zwichten voor die verleiding. Laat ik me tot mijn eigen achternaam beperken: Ik heb gespeeld als een Tuijlskuiken.

Nina reageerde op mijn openingszet e4 met d5, het Scandinavisch. Als je met wit gewoon die pion pakt en verder geen offers aanneemt maar gewoon ontwikkelt, kan je volgens mij weinig gebeuren. Ik vond het echter nodig om er een Blackmar-Diemergambiet van te maken, door d4 te spelen. Die opening is misschien geschikt tegen een bedaagde remiseschuiver, maar tegen een jonge speelster die vast veel oefent met tactiek is het eerder een strategische blunder. Die strategische blunder werd al snel gevolgd door een tactische blunder, zodat ik tegen de volgende vreselijke stelling aan zat te kijken:

 

 

 

Pion minder, kwaliteit kwijt en geen enkele compensatie. Ik heb nog lang doorgespeeld, een vroeg verlies leek me demotiverend voor mijn teamgenoten en met een paard tegen een toren kun je nog wel eens geluk hebben met een vorkje. Helaas voor mij maakte Nina het rustig maar gedecideerd uit.

Naast mij zag ik dat Sven tegen Jos de Jager met mat in 1 dreigde. Jos bedreigde op zijn beurt de koning van Sven, maar die leek me goed genoeg verdedigd. Toch wist Jos er remise uit te halen. Hij offerde een toren en daarna kon de dame op de zesde rij Svens koning op de achtste rij voortdurend schaak blijven geven.

De stelling van Maarten had ik wel goed ingeschat. Hij bezorgde zijn tegenstander al snel een dubbelpion. Daarna had deze in een tripelpion en een slechte stelling moeten berusten, maar hij koos in plaats daarvan voor een stukoffer met aanval op de koningsstelling. Koelbloedig sloeg Maarten alle aanvallen af en hij hield een extra loper over en een vrije randpion.

Jan had eerder, met het oog op de stand in de wedstrijd, een remiseaanbod afgeslagen. Op dat moment stond hij dacht ik ook beter, in een pionneneindspel met gelijke lopers en verder geen stukken. Voor ik de zaal uitliep om een biertje te gaan halen, wierp ik even een blik op het bord, waar net de lopers waren geruild. Ik dacht te zien dat Jan de volgende stelling zou kunnen bereiken, met wit aan zet. Dat lijkt me heel eenvoudig gewonnen voor zwart.

 

 

 

 

Het zal de opmerkzame lezer echter al opgevallen zijn dat mijn blik niet bijzonder scherp was die avond. Toen ik terugkwam, zag ik de zwarte koning op de h-lijn staan en de witte op de e-lijn. Nu was de witte koning veel dichter bij het strijdgewoel dan de zwarte en al snel was het beslist. Goed, Jan had wel gewonnen, maar helaas niet onze Jan.

Na dit verlies staan we een-na-laatste in de poule. Ik ben blij dat we niet kunnen degraderen.

 

Arjan van Tuijl

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Middelburg C – Denk en Zet C

 

Arjan van Tuijl – Jan de Graaf 0 -1

Matthijs Botman - Andries de Meyer remise

Tjitte de Boer - Wilco Lindhout remise

Jos de Jager – Juan de Graaf remise

 

De wedstrijd tegen Denk en Zet is verloren gegaan en ik mag het boetekleed aantrekken. Al mijn teamgenoten hebben tenminste niet verloren. Aangezien het als ik dit schrijf bijna pakjesavond is, heb ik mijn verslag maar in rijmvorm geschreven. Het hoort een Petrarca-sonnet te zijn, maar ik ben geen bijster goede dichter. Dat maakt de parallel met mijn geknoei op het schaakbord dan wel weer treffend.

 

Op vrijdag 1 december was het tijd

voor onze wedstrijd tegen Denk en Zet.

Ons team was, vond ik, aardig sterk bezet.

Toch hebben we verloren, tot mijn spijt.

 

Zes spelers blonken uit in vreedzaamheid.

Er stonden snel wat halfjes op 't biljet.

Helaas stond ik bepaald niet je-van-het,

en Jan was niet tot blunderen bereid.

 

Integendeel, hij zette steeds meer druk.

Toen ging het mis, en niet voor hem helaas.

Ik blunderde en dat kostte een stuk.

 

Daarna speelde ik echt voor Sinterklaas.

Steeds meer won hij door mijn abject gekruk.

Ik gaf maar op, en zocht in drank soelaas.

 

Arjan van Tuijl

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

Verslag Middelburg C

 

Voor de verrichtingen van de Middelburgse schaakteams is vaak veel aandacht op de site, met name dankzij de verslagen van het onvolprezen duo Ronald Lauer en boeienkoning Harry Houdini. Harry komt met doorwrochte analyses, Ronald met een verslag en met verhelderende diagrammen. Maar over het C-team wordt eigenlijk nooit geschreven. Ik vind het eens tijd worden om die lacune op te vullen. Ronald geeft iedereen voor de wedstrijd begint altijd doordruk-notitieblaadjes en neemt na afloop een exemplaar van de notatieformulieren in ontvangst, zodat hij Houdini aan het werk kan zetten. Ik heb dat niet gedaan, en ik speel alleen op vrijdag, dus mijn verslag zal noodgedwongen een stuk subjectiever en korter zijn.

 

Middelburg C – Oostkapelle A

Arjan van Tuijl – Henrik Geertse 1-0

Jos de Jager – Wim van der Heijden 0-1

Jeroen Frijhoff – Arie Monte 0-1

Jan Boone – Dick de Best ½-½

 

Vrijdag 22 september mocht Middelburg C het opnemen tegen het viertal van Oostkapelle. Jan Boone had mij op bord 1 gezet, alwaar ik een oude bekende trof: Henrik Geertse, met wie ik nog niet eens zo lang geleden in een team zat. Henrik hield me behoorlijk bezig, zodat ik weinig tijd had om naar de andere partijen te kijken. Daarom zal ik me beperken tot de kille cijfers en tot onze partij. Toen we een tijdje bezig waren, zag ik Jeroen Frijhoff zijn tegenstander de hand schudden. Hij had snel verloren, we stonden met 1-0 achter. Tegen Henrik had ik drie keer geluk in één en dezelfde, onderstaande stelling.

 

 

 

 

 Na 7. …Lg4 was ik van plan op 8. h3 met 8. …h5 te antwoorden, naar analogie van een zijvariant in het Spaans (het Alapingambiet, om precies te zijn). Hier werkt dat niet, omdat het witte paard  na 9. hxg4 hxg4 naar g5 kan en daar voorkomt dat de dame met verwoestend effect naar de h-lijn kan komen, zodat h5 gewoon materiaal verliest. De computer evalueert de stelling dan als +3,5 voor wit. Dit is een goede illustratie van wat Alexander Pope al in 1711 schreef:

 

A little learning is a dangerous thing;

Drink deep, or taste not the Pierian spring.  

 

Ook 8. Db3 was in deze stelling erg sterk geweest. Maar Henrik speelde hier niet h3 (eerste gelukje) en ook niet Db3 (tweede gelukje), maar hij verrekende zich (drie keer geluk, in één stelling! Is dat een record?) en speelde Lxf7+ Kxf7 Pg5+. Na Dxg5+ Db3+ Le6 Lxg5 Lxb3 axb3 stond ik flink wat materiaal voor. Ik deed nog mijn best de winst te vergooien, onder meer door een vrijpion op h7 toe te laten, maar uiteindelijk wist ik toch te winnen. Jos de Jager werd niet lang daarna mat gezet. Even later kwam Jan Boone remise overeen, waarmee Oostkapelle de winst bezegelde.

Gelukkig wist Middelburg C maandag 9 oktober sterk terug te komen van dit verlies. Ik was er niet bij, dus ik moet volstaan met de uitslag, maar die spreekt boekdelen:

 

De Zwarte Dame D – Middelburg C

Marius Leendertse – Tjitte de Boer 0-1

Marco Baars – Jos de Jager 0-1

Pieter van Boven – Marjo de Boer 0-1

Jaap van Oosten – Jan Boone 0-1

 

Op 1 december is de volgende wedstrijd van het C-team. Ik hoop dan weer van de partij te zijn, en later (maar hopelijk niet heel veel later) verslag te doen.

Rest mij nog te vertellen dat mijn TPR me met diepe tevredenheid vervult: 2443! Leuk voor de statistieken. Dit geeft me de gelegenheid om af te sluiten met een tweede citaat, een in 1906 door Mark Twain aangehaalde uitspraak (hij schreef dat die toegeschreven was aan Benjamin Disraeli, maar die heeft het voor zover bekend nooit gezegd):

 

There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics.

 

Arjan van Tuijl

SV Middelburg