IN MEMORIAM COR JANSEN

2 augustus j.l. overleed Cor Jansen op 79-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ziek.

Cor werd geboren in Waterlandkerkje. Hij leerde al vroeg schaken van zijn vader. In zijn jonge jaren schaakte hij bij schaak- en damvereniging Oostburg. Toen hij op de kweekschool in Middelburg ging studeren voor onderwijzer, werd hij een paar jaar lid van schaakclub Middelburg. Na zijn benoeming tot onderwijzer in Kruiningen werd hij lid van DZD. Daarna lid van Vlissingen A(een team met de sterkste schakers van Zeeland), vervolgens bij Goes en toen bij HWP. In 1991 kwam hij bij Middelburg in de wintercompetitie spelen.

Hij werd 13 keer kampioen van Zeeland. Verder werd hij één keer Open Kampioen van Nederland. Ook in correspondentieschaak was Cor erg goed. In 1965 werd hij kampioen van Nederland. Daarna won hij ook het internationale kandidatentoernooi met 10 uit 13, wat hem een grootmeesterresultaat in het correspondentieschaak opleverde. Ook snelschaken had vroeger zijn interesse. Hij werd 8 keer snelschaakkampioen van Zeeland. Landelijk werd hij één keer derde. Hij werd toen uitgeschakeld door Donner.

Cor is ook bekend geworden door zijn schaakrubriek van de PZC. Hij nam die wekelijkse rubriek over van Berry Withuis. Ruim dertig jaar heeft hij deze zeer lezenswaardige rubriek verzorgd. Het was niet altijd makkelijk om weer iets nieuws te bedenken, maar het lukte hem wel steeds om iets interessants te vinden.

Ook jeugdschaak had zijn grote belangstelling. Op de basisschool heeft hij jarenlang schaakles gegeven. Met het basisschoolteam is hij 3 keer kampioen van Zeeland geworden en één keer 2e van Nederland. Als computerliefhebber heeft hij veel geprogrammeerd voor het basisonderwijs, waarvoor hij ooit de 1e prijs kreeg.

Hij heeft een heel groot aandeel gehad in het maken van het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van SV Middelburg. Verder was hij jarenlang hoofdredacteur van het Middelburgse clubblad.

Naast een bevlogen schaker was Cor ook een beminnelijk en integer mens, die ook politiek erg geïnteresseerd was. Dat hij moge rusten in vrede.

Maarten Westerweele.