In memoriam Max van Eekhout

14 mei jl. overleed ons trouwe oud-lid Max van Eekhout op 87-jarige leeftijd.

Jarenlang was hij lid van SV Middelburg. Hij begon te schaken in Vlissingen en daarna stapte hij over naar Goes. Van daar kwam hij over naar onze vereniging.

Hij was een liefhebber van het spelletje. Een groot aantal jaren nam hij, samen met Wout van Wijnen, deel aan het Hoogovens Schaaktoernooi (Nu Tata Steel) in Wijk aan Zee.

In zijn jonge jaren kon hij voor elke schaker gevaarlijk zijn.

Toen onze vereniging nog een clubblad had, verschenen er van zijn hand een aantal zeer lezenswaardige artikelen. Behalve een kundig schrijver, was hij ook een begenadigde spreker. Hij kon erg kritisch zijn en dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.

Net als elke schaker had hij een grote hekel aan verliezen (“ Hoe kan dat toch, ik ben toch niet dommer dan die ander”). Hij had een enorme kennis over schaken in het algemeen en beroemde schakers in het bijzonder.

Naast het trouw bezoeken van de clubavonden miste hij zelden of nooit een ledenvergadering, waaraan hij altijd een (kritisch) steentje bijdroeg. Vele seizoenen zijn we met elkaar vanuit Vlissingen naar de schaakclub gegaan, waarbij we beurtelings reden. Hij was een geboren verteller met een grote dosis humor.

De laatste jaren waren niet de gemakkelijkste. Het verlies van zijn vrouw en zijn oudste zoon hebben daar zeker aan bijgedragen. Verder had hij wat blaasproblemen, waardoor het moeilijk werd om ergens naar toe te gaan.

Onverwachts is hij na een hartaanval overleden. Dat hij moge rusten in vrede!

Maarten Westerweele.

IN MEMORIAM

Wout van Wijnen

1942-2016

Op zaterdag 23 juli 2016 overleed op 74-jarige leeftijd ons oud-lid Wout van Wijnen.

Een slopende ziekte maakte een einde aan zijn leven. Schaken maakte een belangrijk deel van zijn leven uit. Hij begon al op jonge leeftijd met schaken.

Op 18-jarige leeftijd won hij al de sterk bezette interne competitie van Schaakvereniging Middelburg. Hij was de jongste winnaar ooit!

Na zijn eerste Middelburg- periode is hij daarna lid geweest van SV Vlissingen en SV Goes.

Op latere leeftijd werd hij weer lid van zijn oude schaakliefde Middelburg.

Als schaker gebruikte hij zijn bedenktijd ten volle. Je kon hem zelden betrappen op een ondoordachte zet. Vaak kwam hij in tijdnood. Hij was tactisch voor iedereen gevaarlijk, ook voor de allersterksten. Hij had een eigen kijk op het spel, soms tegen de heersende mening in.

Snelschaken deed hij ook erg graag en daar was hij  bedreven in.

Een aantal jaren geleden moest hij tot zijn grote spijt zijn lidmaatschap opzeggen wegens lichamelijke ongemakken.

Naast een gepassioneerde schaker was Wout vooral een beminnelijk mens.

Hij had echt belangstelling voor mensen. Hij kon ook boeiend vertellen over allerlei zaken.

Hij had ook een groot gevoel voor humor.

Een mooi mens heeft ons helaas verlaten. Dat hij moge rusten in vrede.

Namens het bestuur van SV Middelburg,

Maarten Westerweele