Home
Informatie, bestuur
Nieuws
Jeugdschaak
Wedstrijden teams
Interne competitie
De analyse van Kees
Reageren op analyse
partijmoment/analyse
Toernooien
Partijen
Foto's
Agenda
Contact
Archief
Eindstand I.C. 18-19
EindstandJeugd 18-19
Eindstand I.C. 17-18
EindstandJeugd17-18
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Beker
Eindstand comp 16-17
Jeugdcomp. 16-17
De analyse van Kees
nieuwsarchief
Eindstand comp 15-16
Middelburg 2 15-16
Eindstand comp 14-15
partijmomenten 14-15
Jeugdcomp. 15-16
Jeugdcomp. 14-15
Eindstand comp 13-14
Toernooien
Middelburg 1
Middelburg B
Bekerteam
Middelburg 1
Middelburg 2
Middelburg A
Middelburg B
Middelburg C


 

 

 

IN MEMORIAM

 

Ad van der Weel

 

Woensdag 28 februari j.l. kwam er een eind aan het leven van ons trouwe lid Ad van der Weel. De laatste paar jaren had hij het schaken weer opgepakt na een aantal “schaakloze” jaren.

 

In het verleden heeft Ad heel veel betekend voor onze vereniging als secretaris, voorzitter, eindredacteur van ons toenmalige clubblad “Middelburgs Schaaknieuws” en als teamleider. Hij heeft enorm veel energie gestoken in onze schaakclub.

 

Naast een heel beminnelijk mens was Ad ook een sterke schaker, die heel agressief en gevaarlijk uit de hoek kon komen. In zijn eigen schaakrubriek zal Kees de Wolf ter ere van Ad een partij van hem analyseren, die laat zien waartoe hij op het schaakbord in staat was.

 

Dat Ad moge rusten in vrede.

 

                                                                       Maarten Westerweele.

 

 

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

                          IN MEMORIAM COR JANSEN

 

2 augustus j.l. overleed Cor Jansen op 79-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ziek.

Cor werd geboren in Waterlandkerkje. Hij leerde al vroeg schaken van zijn vader. In zijn jonge jaren schaakte hij bij schaak- en damvereniging Oostburg. Toen hij op de kweekschool in Middelburg ging studeren voor onderwijzer, werd hij een paar jaar lid van schaakclub Middelburg. Na zijn benoeming tot onderwijzer in Kruiningen werd hij lid van DZD. Daarna lid van Vlissingen A(een team met de sterkste schakers van Zeeland), vervolgens bij Goes en toen bij HWP. In 1991 kwam hij bij Middelburg in de wintercompetitie spelen.

Hij werd 13 keer kampioen van Zeeland. Verder werd hij één keer Open Kampioen van Nederland. Ook in correspondentieschaak was Cor erg goed. In 1965 werd hij kampioen van Nederland. Daarna won hij ook het internationale kandidatentoernooi met 10 uit 13, wat hem een grootmeesterresultaat in het correspondentieschaak opleverde. Ook snelschaken had vroeger zijn interesse. Hij werd 8 keer snelschaakkampioen van Zeeland. Landelijk werd hij één keer derde. Hij werd toen uitgeschakeld door Donner.

Cor is ook bekend geworden door zijn schaakrubriek van de PZC. Hij nam die wekelijkse rubriek over van Berry Withuis. Ruim dertig jaar heeft hij deze zeer lezenswaardige rubriek verzorgd. Het was niet altijd makkelijk om weer iets nieuws te bedenken, maar het lukte hem wel steeds om iets interessants te vinden.

Ook jeugdschaak had zijn grote belangstelling. Op de basisschool heeft hij jarenlang schaakles gegeven. Met het basisschoolteam is hij 3 keer kampioen van Zeeland geworden en één keer 2e van Nederland. Als computerliefhebber heeft hij veel geprogrammeerd voor het basisonderwijs, waarvoor hij ooit de 1e prijs kreeg.

Hij heeft een heel groot aandeel gehad in het maken van het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van SV Middelburg. Verder was hij jarenlang hoofdredacteur van het Middelburgse clubblad.

Naast een bevlogen schaker was Cor ook een beminnelijk en integer mens, die ook politiek erg geïnteresseerd was. Dat hij moge rusten in vrede.

 

                                                                                          Maarten Westerweele.

  

 

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

                    In memoriam Max van Eekhout

 

14 mei jl. overleed ons trouwe oud-lid Max van Eekhout op 87-jarige leeftijd.

 

Jarenlang was hij lid van SV Middelburg. Hij begon te schaken in Vlissingen en daarna stapte hij over naar Goes. Van daar kwam hij over naar onze vereniging.

 

Hij was een liefhebber van het spelletje. Een groot aantal jaren nam hij, samen met Wout van Wijnen, deel aan het Hoogovens Schaaktoernooi (Nu Tata Steel) in Wijk aan Zee.

 

In zijn jonge jaren kon hij voor elke schaker gevaarlijk zijn.

 

Toen onze vereniging nog een clubblad had, verschenen er van zijn hand een aantal zeer lezenswaardige artikelen. Behalve een kundig schrijver, was hij ook een begenadigde spreker. Hij kon erg kritisch zijn en dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.

 

Net als elke schaker had hij een grote hekel aan verliezen (“ Hoe kan dat toch, ik ben toch niet dommer dan die ander”). Hij had een enorme kennis over schaken in het algemeen en beroemde schakers in het bijzonder.

 

Naast het trouw bezoeken van de clubavonden miste hij zelden of nooit een ledenvergadering, waaraan hij altijd een (kritisch) steentje bijdroeg. Vele seizoenen zijn we met elkaar vanuit Vlissingen naar de schaakclub gegaan, waarbij we beurtelings reden. Hij was een geboren verteller met een grote dosis humor.

 

De laatste jaren waren niet de gemakkelijkste. Het verlies van zijn vrouw en zijn oudste zoon hebben daar zeker aan bijgedragen. Verder had hij wat blaasproblemen, waardoor het moeilijk werd om ergens naar toe te gaan.

 

Onverwachts is hij na een hartaanval overleden. Dat hij moge rusten in vrede!

 

                                                                        Maarten Westerweele.

 

 

IN MEMORIAM

 

Wout van Wijnen

 

1942-2016

 

Op zaterdag 23 juli 2016 overleed op 74-jarige leeftijd ons oud-lid Wout van Wijnen.

 

Een slopende ziekte maakte een einde aan zijn leven. Schaken maakte een belangrijk deel van zijn leven uit. Hij begon al op jonge leeftijd met schaken.

 

Op 18-jarige leeftijd won hij al de sterk bezette interne competitie van Schaakvereniging Middelburg. Hij was de jongste winnaar ooit!

 

Na zijn eerste Middelburg- periode is hij daarna lid geweest van SV Vlissingen en SV Goes.

 

Op latere leeftijd werd hij weer lid van zijn oude schaakliefde Middelburg.

 

Als schaker gebruikte hij zijn bedenktijd ten volle. Je kon hem zelden betrappen op een ondoordachte zet. Vaak kwam hij in tijdnood. Hij was tactisch voor iedereen gevaarlijk, ook voor de allersterksten. Hij had een eigen kijk op het spel, soms tegen de heersende mening in.

 

Snelschaken deed hij ook erg graag en daar was hij  bedreven in.

 

Een aantal jaren geleden moest hij tot zijn grote spijt zijn lidmaatschap opzeggen wegens lichamelijke ongemakken.

 

Naast een gepassioneerde schaker was Wout vooral een beminnelijk mens.

Hij had echt belangstelling voor mensen. Hij kon ook boeiend vertellen over allerlei zaken.

Hij had ook een groot gevoel voor humor.

 

Een mooi mens heeft ons helaas verlaten. Dat hij moge rusten in vrede.

 

Namens het bestuur van SV Middelburg,

Maarten Westerweele

Secretaris

SV Middelburg