Interne competitie 2024-2025

Ronde 3: 20 september 2024

Uitslag

WitZwartUitslag
Elano de JongeKiarasch Saïed0 – 1
Harmen van BeekMarcel Nellen1 – 0
Piet GoedbloedJohan de Wolf½ – ½
Riny WestveerAdrie van de Vreede1 – 0
Jeroen FrijhoffAlex Jonkheer0 – 1
Maarten WesterweeleAdrie Jakobse1 – 0
Jan BooneAart Kögeler0 – 1

Elano speelde met de witte stukken tegen Kiarasch. Al na 10 minuten waren bijna alle stukken afgeruild, waarna Kiarasch snel druk kon uitoefenen op de a-pion van wit. Wit moest zeer passief verdedigen en daardoor kon de zwarte koning snel naar het midden, achter de vrijpion gebracht worden. Zwart kon gaan jagen op de witte pionnen waardoor wit na verloop van tijd het spel moest opgeven. 0-1.

Harmen speelde de Guioco Piano Game tegen de zwarte stukken van Nellen. Langzaam aan werd de druk opgevoerd waardoor zwart zeer passief moest verdedigen. In onderstaande stelling (wit aan zet) is te zien hoe veel van de zwarte stukken zijn teruggedreven naar de achterste rij. Na de zetten 29. Ld5 Pb8 is dit positie van wit zeer dominant met zetten als Pf5 en Tg3 om een aanval op de zwarte pionnen te creëren.

Zwart voelde zich gedwongen om een kwaliteit op te geven. Later in de partij kreeg zwart nog aardig tegenspel, voornamelijk omdat de witspeler in zware tijdnood verkeerde, zodanig dat zwart in onderstaande positie nog remise in handen had (51. … Pe2+ 52. Kh2 Pxg3 53. e7! Pf1+ 54. Kg1 Dd4+ 55. Kxf1 met eeuwig schaak). In plaats hiervan ging zwart voor 51. … De1+ 52. Kh2 Pe2 53. De3! Dxg3+ 54. Dxg3 Nxg3 55. e7! waarna de pion niet meer te stoppen is. 1-0.

Piet en Johan kwamen in een eindspel waarin Johan een groot centrum en het loperpaar had. Hij stond dus een stuk beter te staan maar zoals wel vaker eindigde het spel vredig in een gelijkspel. ½-½

Riny hoopte tegen Adrie een Grünfeld te zien, maar het experimenteren leidde tot een Bogo-Indiaanse verdediging. Door de weinige ervaring in de opening werden er door zwart een aantal onnauwkeurige zetten gespeeld waardoor wit keurig c5 voorkwam. Met de positie van zwart was dus weinig spel te creëren in het centrum. Hierdoor kon wit zijn aanval openen op de koning, zonder dat veel tegenspel te krijgen was.

Hierboven is te zien hoe wit met 17. h3 aanval op de koningszijde voorbereid waar zwart weinig aan kan doen. Na 17. … c5 zocht zwart toch wat tegenspel in het centrum maar zag volledig over het hoofd dat 18. Pb5 de dame aanvalt wat resulteert in een pion verlies, met alle nadelen van de positie er nog bij. 1-0.

Jeroen mocht met de witte stukken tegen Alex Jonkheer. De stelling bleef erg gesloten en de meeste stukken bleven ook op het bord. Uiteindelijk bleek dat alleen zwart spel kon creëren op de koningsvleugel. De dame van zwart werd toegang verleend tot de witte stelling, waardoor Jeroens koning wat aan zijn conditie mocht gaan doen. Helaas had zwart een venijnig schaakzetje met de toren waardoor de witte dame verloren ging. 0-1.

Maarten was erg snel klaar met Adrie Jakobse. Zwart stond op den duur een stuk en enkele pionnen achter maar had wel 1:35 op de klok. Maarten tikte het eindspel met het extra stuk eenvoudig uit.

Jan Boone’s 1.e4 kon dit keer rekenen op de Franse verdediging van Aart. Zwart kreeg een comfortabele stelling, maar toch was het de vraag hoe zwart kon doorbreken. Zo ging het lange tijd gelijk op en rond een uur of 11 kreeg Aart remiseaanbod van zijn tegenstander. De zwartspeler wilde dit echter niet en dat kon je hem niet kwalijk nemen. Even later liet Jan toe dat de H-lijn voor de toren van zwart werd geopend wat resulteerde in een blunder van zwart die in een al erg moeilijk te spelen stelling een toren weggaf. 0-1.