Verslagen

Verslag D4 1 – Middelburg 1

Waar vorig seizoen de Zeeuwse KNSB-teams in de vierde klasse vooral bij Zuid-Hollandse teams waren ingedeeld,  spelen ze nu vooral tegen Noord-Brabantse teams. Zaterdag 17 september mocht ons eerste en enige KNSB-team afreizen naar Dongen, waar we het opnamen tegen D4, een club die geen interne competitie meer speelt, maar wel met 1 team extern speelt. Taxichauffeur Jeroen wist me de handigste weg naar Dongen te wijzen, zodat we ruim op tijd waren. Gelukkig maar, want de klokken moesten om 12 uur worden aangezet, omdat de zaal maar tot 17 uur beschikbaar was.

 We hadden gekozen voor een enigszins tactische opstelling, in die zin dat ik aan bord 1 de klappen mocht opvangen zodat een paar andere spelers daardoor hopelijk in de luwte wat hele of halve puntjes konden sprokkelen. Ik had dan ook goede moed toen al snel Jeroen de score opende voor Middelburg (hij won een volle toren en daarmee een vol punt) en niet lang daarna Elano remiseerde. Helaas verloor niet lang daarna Raymond. Hij had, net als vorig seizoen een aantal keer, heel goed gestaan, maar wist het helaas niet af te maken. Daarna was ik aan de beurt. Ik had me heel lichtjes voorbereid op mijn mogelijke tegenstander, maar die voorbereiding kon de prullenbak in toen hij een heel andere opening bleek te spelen. We speelden 12 zetten theorie, en een paar zetten later ging ik verschrikkelijk in de fout:

Ik had de rokade nog even uitgesteld en Le3 gespeeld, om te voorkomen dat de loper op e2 gepend zou worden zodat rokeren moeilijk of onmogelijk zou worden. Zwart viel daarna met Pd5 de loper aan. Hier was Ld2 een prima zet geweest, maar ik zag een kans om de zwarte zwartveldige loper af te ruilen met 15. Lc5. Als daarna de loper op e2 gepend wordt, dacht ik, kan ik gewoon rokeren. Ik had gemist dat na Lxc5 Pxc5 De7 niet alleen de loper gepend staat, maar ook mijn ongedekte paard op c5 staat aangevallen! Dat paard speelde ik terug naar d3, maar na Te8 is de druk op de gepende loper verschrikkelijk. Na afloop dachten we dat ik met Kf8 nog even stand had kunnen houden, maar de computer is onverbiddelijk: Na Lc5 sta ik verloren. Op sommige gebieden is het vertrouwen in wat de computer kan schromelijk overdreven (zo doe ik al ruim 20 jaar werk dat, naar ik al meer dan 20 jaar hoor, spoedig door de computer zal worden overgenomen), maar schaken doet hij al lang beter dan de meeste menselijke schakers. Er volgde nog 18. Pd2 La6 19. Pb3 Pxb3 20. axb3 Lxd3 21. Dxd3 Pf4 22. De3 Pxg2+. Toen ik zag dat dat schaakje zwart niet alleen een pion, maar via een vorkje ook nog een dame opleverde, heb ik maar opgegeven. Zo stonden we ineens achter. Daarna begon het lange wachten. Eerst kwam Sipke de speelzaal uit, hij had één goede zet die hem een zeer goede stelling zou hebben gegeven, gemist, en had daarna verloren. Alex had lang mooi gestaan, maar keek uiteindelijk tegen een achterstand van 2 pionnen aan en kwam die achterstand niet meer te boven. Zo bleven alleen Annelies en Sjaak nog over. Annelies stond een stuk achter maar kreeg met zwart een pion op h3, terwijl er een witte op h2 stond en een witte koning op de achterlijn, op h1 als ik me niet vergis, dus ze speelde door zolang er nog kans op mat was. Uiteindelijk gingen al haar stukken van het bord en had haar tegenstander nog een toren over, zodat ook zij in verlies moest berusten. Sjaak stond lange tijd in de verdrukking, of zo leek het in ieder geval. Hij gebruikte bijna zijn volledige bedenktijd voor de eerste veertig zetten, en daarna ook, maar wist geen sluitende verdediging of overtuigende counter te vinden en moest uiteindelijk ook opgeven. Na de anderhalf uit twee volgde dus helaas nul uit zes. We staan na ronde 1 op de 9e plaats van de 10, een half bordpunt boven Souburg 2. Aan het eind van het seizoen degraderen de nummers 8, 9 en 10 naar de vijfde klasse, dus we zullen hard aan de bak moeten!

Arjan van Tuijl