Verslag Krimpen aan den Ijssel 3 – Middelburg 1

Het was al snel duidelijk dat Middelburg het moeilijk zou krijgen in de vierde klasse van de KNSB-competitie. Een aantal voorheen vaste waarden moest dit jaar het zaterdagse schaken aan zich voorbij laten gaan, soms om gezondheidsredenen, soms wegens andere bezigheden op die dag. Toen minder dan een week voor de eerste wedstrijd onze eerstebordspeler zich terugtrok, zagen teamleiders Sjaak en ik het somber in. Gelukkig vonden we Tjitte bereid om in te vallen, zodat we met een compleet team naar Krimpen aan den Ijssel konden afreizen. Even had ik er nog een hard hoofd in: We waren net vertrokken toen Raymond belde dat hij met Elano bij het Bastion stond, maar dat er verder nog niemand was. Sjaak sprak geruststellend: Dick is altijd laat. Toen we kort voor twaalven snelwandelend de locatie binnenkwamen, zaten de anderen daar al op ons te wachten. Dat was een opluchting, maar ik hoop dat Dick weet dat eventuele boetes niet bij de penningmeester te declareren zijn.

We kwamen vrij laat aan (de wedstrijd zou om 12 uur beginnen) omdat het lastig was een parkeerplaats te vinden. Overal op het parkeerterrein stonden vrachtwagens, overal langs de kant stonden mensen te kijken, het verkeer werd geregeld… 18 maart bleek niet alleen de eerste speeldag van de KNSB-competitie te zijn, maar ook de dag van de Truckrun Krimpenerwaard, een feest waarbij mensen met een beperking in een vrachtwagen mee mogen rijden. De eerste zetten in onze partijen werden begeleid door luid getoeter.

Sjaak en ik hadden een opstelling bedacht die de andere spelers in ons team, naar wij dachten, de beste kans op succes zouden bieden. Dat hield wel in dat ik werd opgeofferd aan bord 2. Sjaak nam plaats achter bord 1, maar gezien zijn rating was van opoffering geen sprake.

De ratingverschillen waren enorm, en in ons nadeel: de tegenstander had gemiddeld ruim 296 elo meer. De verwachte score was 7 – 1. Gelukkig hebben we het iets beter gedaan: de einduitslag was 5,5 – 2,5. Willem en Alex wisten te winnen en ik had uiteindelijk net genoeg tegenspel voor remise.

Even wat fragmenten. Alex speelde een mooie partij met kansen over en weer. Zijn tegenstander kwam zeer goed te staan, tot hij een paard offerde. Na Dh5 (zie diagram) bracht Alex met Kg2! de zwarte dame ernstig in verlegenheid (er dreigt Th1), waarna hij de partij snel in zijn voordeel besliste.

Willem kreeg al snel een goede stelling, en gaf op de 22e zet mat (zie onderstaand diagram): Lxd5 cxd5 Dxd5+ Ke8 Dd8 mat

In deze stelling bood mijn tegenstander remise aan, wat ik direct aannam:

Toen het 4,5 – 2,5 stond, na een uurtje of drie spelen, bood Sjaak remise aan, opdat we snel naar huis konden. De tegenstander voelde daar niet veel voor (hij vond de stelling te interessant om ermee te stoppen), dus de heren gingen er eens goed voor zitten. De eerste tijdcontrole werd door Sjaak gehaald met toch al gauw een halve minuut op de klok over. Een binnenkomend meisje van een jaar of vier dat alle koningen weer op hun plaats ging zetten, luid getoeter van de inmiddels teruggekeerde vrachtwagens, niets kon de heren uit hun concentratie halen, maar rond de klok van vijf moest Sjaak toch in verlies berusten. Toen we naar de auto terugliepen stak een jonge knul in een vrachtwagen breed grijnzend zijn duim naar me op. Zijn grijns werd nog een beetje groter toen ik twee duimen naar hem opstak. Begeleid door, alweer, luid getoeter mochten we de terugreis aanvaarden.

De uitslagen zijn in te zien op https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10368